Το Τελ Αβίβ υπονομεύει ξαφνική ειρηνευτική πρωτοβουλία Σαρόν

Το Τελ Αβίβ υπονομεύει ξαφνική ειρηνευτική πρωτοβουλία Σαρόν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΕΒΡΩΝΑ. Παρά την αιφινδιαστική προθυμία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστινίους και να ηγηθεί μάλιστα ο ίδιος των συνομιλιών, το Τελ Αβίβ συνέχισε να υπονομεύει με τις πράξεις του κάθε ελπίδα για αναθέρμανση του διαλόγου στην περιοχή. Χθες οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο μέλη της παλαιστινιακής Χαμάς σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, ενώ σε ανταλλαγή πυρών στον δρόμο, που συνδέει τη Ναμπλούς και το Τουλκαρέμ, έχασαν τη ζωή τους άλλοι δύο Αραβες.

«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία όσο το Ισραήλ συνεχίζει την εισβολή στα χωριά και τις πόλεις μας», προειδοποίησε συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, αν και ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συναντηθεί με τον μετριοπαθή υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στην Ισπανία το Σαββατοκύριακο.

Ετσι, χωρίς πρόγραμμα

Υπό την πίεση της Δύσης, ο Σαρόν εμφανίσθηκε χθες έτοιμος να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνάντησης. «Είχα το προνόμιο να συμμετάσχω σε όλους τους πολέμους και τις μάχες του Ισραήλ, είδα τη φρίκη και πιστεύω ότι καταλαβαίνω, θα τολμούσα να πω και καλύτερα, από πολλούς πολιτικούς, που μιλούν για την ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νεκρός, στέλεχος της Χαμάς

Στο μεταξύ, σε μια επίθεση με ελικόπτερο στη Χεβρώνα, έχασε τη ζωή του ο 25χρονος καταζητούμενος στο Ισραήλ για τη δολοφονία δύο Εβραίων εποίκων, Τζαμίλ Τζανταλάχ Χαλίσα, ανώτατο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι σκοτώθηκε, όταν πύραυλοι έπληξαν το σπίτι στο οποίο βρισκόταν. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επίθεση, που προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό δύο ατόμων, «απέτρεψε βομβιστική επίθεση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ».

Περίπου την ίδια ώρα στα βορειοδυτικά της Δυτικής Οχθης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά ο 39χρονος Αμντουλάχ ελ Γιαρούσι, ο οποίος ήταν μέλος της τοπικής οργάνωσης της Χαμάς. Η διπλή δολοφονία έφερε τον συνολικό απολογισμό της 13μηνης βίας σε 940 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 735 είναι Παλαιστίνιοι και οι 183 Ισραηλινοί.

Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει στο χωριό Αραμπέχ, κοντά στην Τζενίν και είχαν συλλάβει δύο μέλη της Τζιχάντ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην ισραηλινή πόλη Χαντέρα το Σαββατοκύριακο. Ο ισραηλινός στρατός επικαλέστηκε μια επίθεση αυτοκτονίας εκ μέρους των Παλαιστινίων, για να δικαιολογήσει την επιδρομή στο Αραμπέχ. Στη διάρκεια της επίθεσης τραυματίσθηκε ελαφρά ένας στρατιώτης και δύο Παλαιστίνιοι μέλη των αρχών ασφαλείας.

Αψηφούν τις ΗΠΑ

Η συνεχιζόμενη παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων σε πέντε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης αψηφά τις αμερικανικές εκκλήσεις για πλήρη απόσυρση από τις περιοχές που κατελήφθησαν μετά τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού στις 17 Οκτωβρίου.

Στο διπλωματικό πεδίο ο Ισραηλινός υπουργός, Σιμόν Πέρες, προανήγγειλε ότι συντάσσει σχέδιο για μια νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία, το οποίο ενδέχεται να έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Γιασέρ Αραφάτ στις Βρυξέλλες, αφού αμφότεροι θα βρεθούν τη Δευτέρα στη βελγική πρωτεύουσα για τη διήμερη ευρωμεσογειακή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν 27 υπουργοί Εξωτερικών.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στη Μαγιόρκα το Σαββατοκύριακο, αλλά ο Πέρες φρόντισε να συρρικνώσει τη σημασία της, υπογραμμίζοντας τη διαφορά ανάμεσα σε μια συνάντηση και μια πολιτική συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή