Υπό αμφισβήτηση τώρα ο Συμεών

Υπό αμφισβήτηση τώρα ο Συμεών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Εκατό ημέρες στην πρωθυπουργία της Βουλγαρίας κλείνει σήμερα ο Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ, τέως βασιλιάς Συμεών ο Β’, ο οποίος προφανώς αντελήφθη ότι η εκλογική νίκη ήταν σαφώς ευκολότερη από τη διοίκηση ενός φτωχού κράτους που περιμένει εναγωνίως ένα θαύμα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι απόψεις για το πρόσωπό του είναι διαφορετικές στο εσωτερικό της χώρας απ’ ό,τι στο εξωτερικό.

Μεταρρυθμίσεις

Στη Δύση, ο Συμεών εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας του -κάτι μάλλον σπάνιο στα ταραγμένα Βαλκάνια- ενώ ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος που θα φέρει σε πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε η Βουλγαρία να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Στη Βουλγαρία, ωστόσο, η γνώμη για την κυβέρνηση του τέως μονάρχη δεν είναι τόσο θετική. Τα εργατικά συνδικάτα ήδη οργανώνουν τις πρώτες διαμαρτυρίες κατά της φτώχιας. Πολλοί είναι αυτοί, εξάλλου, που παραπονούνται για τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων αλλά και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης. «Εκατό ημέρες στην εξουσία, εκατό ημέρες χάους», αναφέρει η εφημερίδα Sega και συνεχίζει. «Ο Συμεών ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μας πριν από 100 ημέρες, λέγοντας Εμπιστευθείτε με. Εκατό ημέρες αργότερα, η φράση του αποκαλύφθηκε κενή και ο μαγνητισμός της πλέον έχασε την ισχύ του». Ο Συμεών είναι ο πρώτος τέως μονάρχης στη μετακομμουνιστική ανατολική Ευρώπη που ανέλαβε την εξουσία της χώρας του ως αιρετός εκπρόσωπος όταν το κόμμα που ίδρυσε κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Η χώρα που κλήθηκε να κυβερνήσει, η Βουλγαρία, έχει από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα μεταξύ των 12 κρατών που διαπραγματεύονται την ένταξή στην Ε.Ε. Η εκλογή του Σαξ-Κόμπουργκ αποδίδεται από τους αναλυτές στην απογοήτευση των Βουλγάρων στις διαδοχικές κυβερνήσεις Σοσιαλιστών και του κεντροδεξιού κόμματος UDF. Αυτό, ωστόσο, που προσείλκυσε τους ψηφοφόρους ήταν οι δεσμεύσεις τους τέως βασιλιά ότι θα καταπολεμούσε τη διαφθορά και θα βελτίωνε το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών του ριζικά εντός δύο ετών. Η γενική, όμως, ευφορία και αισιοδοξία διαλύθηκε, γεγονός που καταγράφεται και με τις δημοσκοπήσεις. Η αποδοχή της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη μειώθηκε κατά 20% εντός δύο μηνών αλλά παραμένει στο 50%. Η συμφωνία χρηματοδότησης από το ΔΝΤ επέβαλε στην κυβέρνηση περιορισμούς των δαπανών, αλλά και ελάφρυνση της φορολογίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικασθεί κανείς κατηγορούμενος για διαφθορά ούτε έχει γίνει το απαραίτητο μεταρρυθμιστικό έργο.

Από τις φυλακές του Σεβενίνγκεν, όπου κρατείται, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Κλίντον ότι είχε στο χέρι της τον Μπιν Λάντεν πέρυσι, όταν, κατά τους ισχυρισμούς του, ο Σαουδάραβας τρομοκράτης «αλώνιζε» στην Αλβανία και δεν τον έπιασε. Οι ισχυρισμοί του Μιλόσεβιτς, τουλάχιστον όπως διατυπώθηκαν χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, δεν αντέχουν, σύμφωνα με αντικειμενικούς αναλυτές σε σοβαρή κριτική. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι σαφές ότι ευρισκόμενος σε δεινή θέση επιχειρεί να μετατρέψει το εδώλιο του κατηγορουμένου σε βήμα καταγγελίας εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με σκοπό την απαξίωση του κατηγορητηρίου που τον βαρύνει. Και εκμεταλλεύεται προς τούτο τις φημολογούμενες δραστηριότητες του τρομοκράτη Σαουδάραβα και στα Βαλκάνια, ώστε να εμφανίσει τους διώκτες του περίπου ως συνενόχους του Μπιν Λάντεν. Ως κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί εαυτόν όπως αυτός νομίζει καλύτερα και αυτό κάνει. Δυτικοευρωπαϊκοι νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της δίωξης Μιλόσεβιτς θεωρούν βέβαιο ότι οι «αποκαλύψεις» του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχιστούν και για ζητήματα που αφορούν άμεσα στο εναντίον του κατηγορητήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή