Κρίσιμες εκλογές για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Κρίσιμες εκλογές για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μάχη «ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τη διαιώνιση της κατοχής και σε αυτούς που επίσης υποστηρίζουν τη διαιώνιση της κατοχής και είναι και διεφθαρμένοι». Η απλουστευμένη περιγραφή της προεκλογικής μάχης στο Ισραήλ από τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Αμερικανού υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, συνοψίζει τη στάση μεγάλης μερίδας του ισραηλινού πολιτικού φάσματος απέναντι στο ζήτημα των σχέσεων με τους Παλαιστινίους.

Περιγράφει επίσης το άμεσο πολιτικό πρόβλημα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις ότι έλαβε χρήματα από έναν πολυεκατομμυριούχο και έναν εκδότη προσφέροντάς τους πολιτικές εξυπηρετήσεις.

Ο Νετανιάχου ήλπιζε πως τα προβλήματα αυτά θα λύνονταν με τον νόμο περί αμνηστίας, που θα προωθούσε ως πρωθυπουργός, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, αλλά ατύχησε. Συγκέντρωσε 35 έδρες, όσες και ο Γαλανόλευκος Συνασπισμός των Μπένι Γκαντς και Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ μαζί με τα ακροδεξιά και θρησκευτικά συμμαχικά κόμματα έφθασε τις 60 – μία λιγότερη από το ελάχιστο απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ρόλο ρυθμιστή, και στις εκλογές του Απριλίου αλλά και στη μεθαυριανή αναμέτρηση, αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Αμυνας Αβιγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος αρνήθηκε να προσχωρήσει στον συνασπισμό του Νετανιάχου, καταφερόμενος εναντίον της υπερβολικής επιρροής που ασκούν τα θρησκευτικά κόμματα σε πολλές πτυχές της ζωής στη χώρα.

Η προεκλογική αντιπαράθεση έχει επικεντρωθεί σε τέτοιου είδους κοινωνικά ζητήματα, ενώ ως προς τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους οι διαφορές είναι πολύ μικρότερες. Ο Γαλανόλευκος Συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν τρεις πρώην αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, υποστηρίζει ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος δεν πρέπει να έχει σύνορα με την Ιορδανία και το ίδιο υποστηρίζει και ο Νετανιάχου.

Ανυπόμονος

Η διαφορά είναι ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει καν να περιμένει μια υποτιθέμενη λύση: Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη βόρεια όχθη της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για το 30%, περίπου, της έκτασης της Δυτικής Οχθης, ενώ άλλο τόσο καταλαμβάνεται από εβραϊκούς εποικισμούς, τους οποίους ο Νετανιάχου είχε υποσχεθεί να προσαρτήσει ήδη από την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία. Φυσικά, πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2004, αλλά το κρίσιμο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι να συμφωνήσει η Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή