Χονγκ Κονγκ: Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε σήμερα αντλίες νερού και δακρυγόνα, για να διαλύσει τους διαδηλωτές που εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και τούβλα κοντά στο κτίριο που στεγάζει το Νομοθετικό Συμβούλιο της πρώην βρετανικής αποικίας, καθώς και σε γραφεία της κεντρικής κυβέρνησης.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταγαν τούβλα στους αστυνομικούς έξω από την έδρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, ενώ αποκαθήλωσαν και πυρπόλησαν ένα κόκκινο πανό που προανήγγειλε την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου.

Χονγκ Κονγκ: Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών-1

Φορτηγάκι της αστυνομίας έχει τυλιχθεί στις φλόγες μετά από ρίψη βόμβας μολότοφ από τους διαδηλωτές, έξω από τα γραφεία της κεντρικής κυβέρνησης. (AP Photo/Vincent Yu)

Πιο ειδικά, μια αντλία νερού έπιασε φωτιά όταν χτυπήθηκε από βόμβα μολότοφ. Οι συγκεκριμένες αντλίες νερού εκτοξεύουν μπλε υγρό, το οποίο χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες του κόσμου, για να καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός των διαδηλωτών αργότερα.

«Η αστυνομία προειδοποιεί τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες και να εγκαταλείψουν το σημείο άμεσα», αναφέρει χαρακτηριστικά η αστυνομία σε σχετική ανακοίνωση.

Χονγκ Κονγκ: Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών-2

Διαδηλωτές στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ αντιμέτωποι με το μπλε υγρό των αντλίων της αστυνομίας. (AP Photo/Kin Cheung)

Παρότι ικανοποιήθηκε το αρχικό αίτημα των διαδηλωτών, για ακύρωση του νομοσχεδίου που προέβλεπε τη δυνατότητα έκδοσης των πολιτών του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα σε περίπτωση δίκης, οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει, με τους διαδηλωτές να ζητούν περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για ακραία αστυνομική βία.

Νωρίτερα σήμερα, αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά έξω από το προξενείο της Βρετανίας, για να ζητήσουν από το Λονδίνο να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους κατοίκους της πρώην αποικίας του, καταγγέλλοντας και πάλι τον περιορισμό των ελευθεριών που βιώνουν. Συγκεκριμένα, το αίτημα τους ήταν το Ηνωμένο Βασιλείο να πιέσει την Κίνα να διατηρήσει τις πολιτικές ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία, όπως αυτές συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο κρατών το 1997, όταν η περιοχή πέρασε σε κινεζική κυριαρχία.

Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι έψαλαν τον βρετανικό ύμνο και κρατούσαν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη σημαία της πρώην αποικίας του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί διαδηλωτές ζητούσαν να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να λάβουν την υπηκοότητα της Βρετανίας ή κάποιας άλλης χώρας της Κοινοπολιτείας.

Χονγκ Κονγκ: Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών-3

Αντλίες νερού των αστυνομικών δυνάμεων βάλουν κατά διαδηλωτών στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ. (AP Photo/Vincent Yu)

Λίγο μετά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν πορεία στις συνοικίες του κέντρου του Χονγκ Κονγκ παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τα προαναφερθέντα βίαια επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή