Φαρμακευτικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ – Πτώχευσε η εταιρία του OxyContin

Φαρμακευτικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ – Πτώχευσε η εταιρία του OxyContin

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Purdue Pharma, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης με τα οπιοειδή στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κηρύσσει πτώχευση στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες αγωγές εναντίον της.

Εναντίον της Purdue Pharma, που παράγει το ισχυρό αναλγητικό OxyContin, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 2.600 αγωγές με την κατηγορία ότι «η εταιρία βοήθησε στην εξάπλωση της θανατηφόρας κρίσης», καθώς απέκρυψε το πόσο εθιστικό ήταν το ισχυρότατο παυσίπονό της, υποβαθμίζοντας τις παρενέργειές του.

Η οικογένεια Σάκλερ, στην οποία ανήκει η εταιρεία, κατηγορείται ουσιαστικά ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση των οπιοειδών, που στοιχίζει κατά μέσο όρο 130 ζωές ημερησίως στις ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος της Purdue, Στιβ Μίλερ, διευκρίνισε σε ανακοίνωση ότι με την απόφασή της να κηρύξει πτώχευση βάσει του άρθρου 11 η εταιρεία «θα προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια και τους απαραίτητους πόρους στις κοινότητες σε όλη τη χώρα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση των οπιοειδών».

Βάσει της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, η οποία όμως πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο, το σύνολο της αξίας της Purdue θα περάσει σε μια εταιρεία που συστάθηκε προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις σε χιλιάδες ενάγοντες, που θα επιλέξουν και το διοικητικό της συμβούλιο.

Ο Μίλερ επεσήμανε ότι η αναδιάρθρωση αυτή θα εμποδίσει «την κατασπατάληση κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων και χρόνια παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία θα προσφέρει εκατομμύρια φάρμακα απαραίτητα για τη θεραπεία των τοξικομανών, όπως το Nalmefene και το Naloxone, δωρεάν ή με πολύ χαμηλή τιμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT