Υστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Υστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Κατόπιν σχετικής έκκλησης του Ισπανού σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ, ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, πρότεινε στον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, να προσφέρουν στον Σάντσεθ υπό όρους αποχή στο Κοινοβούλιο. Ετσι, στο πλαίσιο συνταγματικής συμφωνίας, θα μπορούσε να διευκολυνθεί η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και νικητή των εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα El Mundo. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλμπερτ Ριβέρα, χωρίς να αναφερθεί στην αποχή, δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πάμπλο Κασάδο να προτείνουν από κοινού συμφωνία στον Πέδρο Σάντσεθ, η οποία θα περιλαμβάνει όρους προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για μη αύξηση των φόρων και για την εκ νέου υπαγωγή της Καταλωνίας στην εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης, εάν η τοπική κυβέρνηση απορρίψει την αναμενόμενη ετυμηγορία στη δίκη των στελεχών του αυτονομιστικού καταλανικού κινήματος. Ετερο δημοσίευμα της εφημερίδας El Diario, ωστόσο, ανέφερε ότι ο Σάντσεθ απέρριψε τους όρους των δύο κεντροδεξιών κομμάτων.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ άρχισε να δέχεται τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και την αποφυγή νέας προσφυγής στις κάλπες, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών. Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντεθ κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου, όμως με 123 βουλευτές σε σύνολο 350, δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση και χρειάζεται τη στήριξη του αριστερού κόμματος Podemos, το οποίο μέχρι στιγμής την αρνείται. Οι διαβουλεύσεις του βασιλιά, που ξεκίνησαν χθες το πρωί, αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες.

Ο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, θα γίνουν δεκτοί από τον Φίλιππο σήμερα, όπως και οι επικεφαλής άλλων μεγάλων κομμάτων. Αν ο Σάντσεθ δεν καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές, στις 10 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή