Δυσαρέσκεια Μπλερ έναντι του Ισραήλ

Δυσαρέσκεια Μπλερ έναντι του Ισραήλ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Στο πλαίσιο της δυτικής προσπάθειας για την εκτόνωση των περιφερειακών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αφίχθη χθες στο Ισραήλ, ζητώντας άμεσο τερματισμό της βίας και προειδοποιώντας ταυτόχρονα το Τελ Αβίβ ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται από το Ισραήλ για την εγγύηση της ασφάλειάς του θα πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο». Το σχόλιο ήταν μία πρώτη εκδήλωση δυσαρέσκειας έναντι της ισραηλινής πολιτικής, που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

Πίεση

Ωστόσο, για να μη διαταράξει πλήρως τις σχέσεις της Δύσης με το Τελ Αβίβ, έσπευσε να αναγνωρίσει «την πίεση που υφίσταται ο Σαρόν, αλλά και την κατάσταση του ισραηλινού λαού, που είδε τους συμπολίτες του να δολοφονούνται από τρομοκράτες».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Σαρόν διαβεβαίωσε τον Μπλερ ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε «οδυνηρούς συμβιβασμούς» για την επανέναρξη του αραβοϊσραηλινού διαλόγου, υπογράμμισε όμως ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ την ασφάλεια της χώρας του, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν θα σταματήσει την επιθετική πολιτική του.

Σε αυτό το σημείο ο Μπλερ απάντησε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στη Γάζα, θα του ζητήσει να συλλάβει τους εξτρεμιστές. Στενός συνεργάτης του Αραφάτ εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι ο Μπλερ θα κατορθώσει να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Επικρίσεις

Στο μεταξύ ο βρετανικός Τύπος έγραψε χθες ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα στον Μπλερ κατά την προχθεσινή συνάντησή τους, επιτιθέμενος στη Δύση και στο Ισραήλ.

Η συντηρητική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ανέφερε μάλιστα ότι η περιοδεία του Μπλερ στην περιοχή ήταν πρόχειρα σχεδιασμένη και αποδυνάμωσε την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Ηπιότερη η «Γκάρντιαν» σχολίασε ότι το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και τα μουσουλμανικά κράτη για τον ορισμό της τρομοκρατίας απέδειξε την κλίμακα της δύσκολης αποστολής του Μπλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή