ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρησε το «Γιαβούζ» από την Καρπασία

apochorise-to-giavoyz-apo-tin-karpasia-2337806

Στον κόλπο της Tasucu που βρίσκεται απέναντι από την κατεχόμενη Γιαλούσα βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο το τελευταίο διάστημα βρισκόταν ανοιχτά του Απόστολου Ανδρέα. Το τουρκικό γεωτρύπανο – που σύμφωνα με τουρκικές πηγές – πραγματοποιούσε εργασίες για άγνωστους λόγους μετακινήθηκε, στα απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία τουρκικά παράλια.

Το «Γιαβούζ» είχε προσεγγίσει τη θαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου στις 8 Ιουλίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρητικές εργασίας, όπως υποστήριζαν καθημερινώς Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το διάστημα που παρέμεινε στην περιοχή το γεωτρύπανο δεν φαίνεται να πραγματοποίησε εργασίες.

Πληροφορίες που υπήρχαν το ήθελαν να αντιμετωπίζει προβλήματα κάτι που διαψευδόταν από την Άγκυρα. Τελικά το γεωτρύπανο μετακινήθηκε από την περιοχή και παραμένει άγνωστο αν θα επιστρέψει.

Σε μια πρώτη αντίδραση κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή Κύπρου» ότι η όλη εξέλιξη παρακολουθείται επιστάμενα. Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν πως γίνεται αξιολόγηση της εξέλιξης σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Η Λευκωσία αναμένει να δει και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν από τις ναυτικές navtex για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τις τουρκικές κινήσεις.