Εφθασε η ώρα να τολμήσουν οι ΗΠΑ

Εφθασε η ώρα να τολμήσουν οι ΗΠΑ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, συγχωρήστε μου το θράσος μιας ανοιχτής επιστολής, αλλά αυτοί είναι περίεργοι καιροί, που υπερβαίνουν τα συνήθη. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η ουσία του μηνύματός μου. Η λίστα των επιθυμιών, που εχουν συντάξει στρατηγοί και διπλωμάτες, αξίζει την υποστήριξή μας: το κεφάλι του Οσάμα Μπιν Λάντεν επί πίνακι, το Αφγανιστάν υπό μία ευρεία κεντρική κυβέρνηση, φιλική προς τους γείτονές του, στοιχεία που θα πείσουν και τους πλέον αμετανόητους ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα και το Ιράκ ως στρατηγείο της εταιρείας «Τρόμος Α.Ε.», αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η ηχορρύπανση και η σύγχυση αρχίζουν να κυριαρχούν μετά μερικές εβδομάδες βομβαρδισμών στο εξωτερικό και την καταπολέμηση των δολιοφθορών με άνθρακα στο εσωτερικό. Ο αριθμός των μετακινούμενων κομματιών του φονικού παζλ, που αντιμετωπίζετε και οι υπόγειοι τρόποι, με τους οποίους συνδέονται, γίνονται προφανείς και αποθαρρυντικοί για την κοινή γνώμη. Η σωστή απάντηση σε αυτές τις αρχικές επιφυλάξεις των πολιτών είναι η αποσαφήνιση. Μην αποκηρύξετε τους ευρύτερους στόχους σας, η ιστορία επιβραβεύει τη σαφήνεια και την επιμονή. Ορίστε τους ελάχιστα αποδεκτούς στόχους σε σχέση με τα μέσα που χρησιμοποιείτε. Βεβαιωθείτε ότι τίποτε απ’ όσα κάνετε εσείς και οι σύμβουλοί σας δεν περιορίζει την επίτευξη αυτών των ελάχιστων στόχων. Διαφημίστε την πρόοδο που σημειώνετε στην επίτευξη αυτών των στόχων, ενημερώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το κοινό. Ολες αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να συρρικνώσουν το χάσμα δυνατότητων που παρατηρείται στη στρατηγική σας. Οι αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες για το σχεδιασμό της ιδανικής κυβερνητικής ομάδας στην Καμπούλ είναι μη ρεαλιστικές και ανταγωνιστικές προς τη λίστα των στόχων των βομβαρδισμών που έχει συντάξει το Πεντάγωνο.

Τρία εφικτά αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας, που είναι εντός των δυνατοτήτων της Αμερικής, είναι τώρα ορατά. Πρώτον, το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να έχει μία κεντρική κυβέρνηση, που υποστηρίζει ή επιτρέπει τη διεθνή τρομοκρατία. Αν αυτό συνεπάγεται την απουσία κεντρικής κυβέρνησης, ας είναι κι έτσι. Η ρωσική απόφαση να παράσχει στον πελάτη της, τη Βόρειο Συμμαχία, σαράντα τεθωρακισμένα και 100 στρατιωτικά οχήματα μέχρι το τέλος του έτους σηματοδοτεί το κατακερματισμένο μέλλον του Αφγανιστάν. Ενα αποτέλεσμα, πιο φιλόδοξο από αυτό, προϋποθέτει μία αλλαγή στη στρατηγική και μία δέσμευση πόρων, που μάλλον δεν έχετε οραματισθεί.

Δεύτερον, ίσως δεν συλλάβετε τον Μπιν Λάντεν στην πρώτη ένοπλη καταδίωξη. Διακηρύξτε ότι το αμερικανικό έθνος θα αντιμετωπίσει τον εγκληματία πολέμου, όπως το Ισραήλ τον Αντολφ Αϊχμαν. Ο Μπιν Λάντεν θα καταδιώκεται κάθε μέρα της ζωής του, όσο κι αν διαρκέσει αυτό το κυνηγητό. Αν χρειασθούν είκοσι χρόνια για να τον βρούμε μαζί με τη συμμορία του, η Αμερική θα το πράξει επί 20ετία.

Τρίτον, η ανάγκη να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη κατοχή βιολογικών και χημικών όπλων από το Ιράκ δεν μπορεί να υποβαθμισθεί από τις απαιτήσεις της αφγανικής εκστρατείας. Πρέπει να ολοκληρώσετε αυτήν την εκστρατεία ταχύτατα, ώστε να στραφείτε στον τερματισμό της απειλής, που εγκυμονεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Η Ρωσία, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, που προειδοποιούν ότι δεν μπορείτε να πλήξετε το Ιράκ και να διατηρήσετε την υποστήριξή τους, περιμένουν ότι θα ευεργετηθούν οικονομικά από την επιβίωση ενός καθεστώτος τύπου Σαντάμ, όταν αρθούν οι κυρώσεις. Οταν πεισθούν ότι θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον μία μετά Σαντάμ κυβέρνηση στη Βαγδάτη, που θα τις τιμωρήσει για το φλερτ τους με τον Σαντάμ, αυτές οι χώρες υα συνεργασθούν για τον τερματισμό της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι συμβατικοί διανοητές γύρω σας θα ισχυρισθούν ότι δεν έχετε την πολυτέλεια για τέτοιου είδους ευθύτητα και σαφήνεια αυτή τη στιγμή. Κάνουν λάθος. Μπορείτε να φανταστείτε τον Περβέζ Μουσάραφ να λέει στο λαό του: «Το σκέφτηκα. Η Αμερική σφάλλει και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις βάσεις μας. Και να επιβιώσει;». Εγώ δεν μπορώ.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο υπουργός Αμύνης δήλωσε προχθές ότι η εκστρατεία «σημειώνει καλή πρόοδο». Μιλώντας στο NBC, ο κ. Ράμσφελντ τόνισε: «Είπαμε από την αρχή ότι θα χρειαστούν χρόνια, όχι εβδομάδες ή μήνες δεν πρόκειται για κάτι γρήγορο και εύκολο, που μπορεί να τελειώσει στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού ημίωρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή