Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν δείξει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο πυρηνικής τρομοκρατίας. Αυτό υποστηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, (ΙΑΕΑ) διευκρινίζοντας ότι η απειλή δεν προέρχεται από πυρηνικές βόμβες, αλλά από συμβατικές βόμβες οι οποίες όμως μπορούν να διασπείρουν πυρηνικό υλικό. Η κατασκευή τέτοιων βομβών είναι επικίνδυνη για τη ζωή των τρομοκρατών -όμως οι τελευταίες επιθέσεις μας έδειξαν ότι αυτό δεν είναι πάντα ικανό εμπόδιο.

Σοβαρή απειλή

«Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να επιτύχουν τους διαβολικούς σκοπούς τους καθιστά την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας πολύ σοβαρότερη απ’ ό,τι πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου», λέει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ. «Εχουμε ενημερωθεί για τη δυνατότητα να χτυπήσουν τρομοκράτες πυρηνικές εγκαταστάσεις ή να χρησιμοποιήσουν ραδιενεργά υλικά για να σπείρουν τον πανικό, να μολύνουν περιουσίες, ακόμη και να προξενήσουν ασθένειες ή θανάτους μεταξύ των αμάχων», είπε. Η ΙΑΕΑ επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα ειδική συνεδρίαση για θέματα τρομοκρατίας, στα αρχηγεία της στη Βιέννη. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που σχεδιάζει να αναλάβει η υπηρεσία είναι και μέτρα για την ανίχνευση και την καταστροφή πλεονάζοντος πυρηνικού υλικού.

«Εξαιρετικά απίθανο»

Παρότι το πλέον θεαματικό και φονικό τρομοκρατικό πλήγμα θα ήταν η έκρηξη πυρηνικής βόμβας, η ΙΑΕΑ θεωρεί κάτι τέτοιο «εξαιρετικά απίθανο». Σύμφωνα με την υπηρεσία, ούτε η Αλ Κάιντα ούτε καμία άλλη τρομοκρατική οργάνωση είναι πιθανόν να διαθέτει την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες ποσότητες ουρανίου ή πλουτωνίου για να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Επίσης, η ΙΑΕΑ δεν πιστεύει τις φήμες ότι οι τρομοκράτες μπορεί να έχουν αποσπάσει από την πρώην Σοβιετική Ενωση πυρηνικές βόμβες «σε βαλίτσα», που πυροδοτούν εκρήξεις ενός χιλιοτόννου. Είναι πολύ πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν οι τρομοκράτες συμβατικές βόμβες που εκρήγνυνται σκορπώντας πυρηνικό υλικό. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μέρη στον κόσμο όπου βρίσκονται ραδιενεργά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, για την ιατρική και για την έρευνα. Συχνά, αφήνονται στο έλεος των κλεφτών.

Πολλές συνέπειες

«Είναι σχετικά εύκολο να κλέψει κανείς μια ποσότητα ραδιενεργού υλικού, ειδικά αν δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του» λέει ο διευθυντής ραδιενέργειας και ασφάλειας αποβλήτων της ΙΑΕΑ Αμπελ Γκονσάλες. «Μια βρώμικη βόμβα δεν θα ήταν ιδιαίτερα φονική, όμως η ραδιενεργή μόλυνση, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, θα είχε σημαντικές ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες», προσθέτει. Ενα παράδειγμα για τον κίνδυνο μιας τέτοιας μόλυνσης προέκυψε το 1987 στη Γκοϊάνα της Βραζιλίας. Εκεί, είχε κλαπεί μία ποσότητα Καισίου-137, που χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς λόγους. Το Καίσιο τελικά κατέληξε να γίνει παλιοσίδερα, με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να χάσουν τη ζωή τους, 14 να ασθενήσουν σοβαρά, 249 να μολυνθούν και 110.000 να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις.

Τροποποίηση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή