Ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

Ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στην Ισπανία, γεγονός που φέρνει στην ημερήσια διάταξη την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, των τέταρτων σε ισάριθμα χρόνια.

«Ο βασιλιάς Φίλιππος αποφάσισε να μην αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κανέναν πολιτικό αρχηγό, δεδομένου ότι κανένας δεν διαθέτει τα απαραίτητα κοινοβουλευτικά ερείσματα», ανακοίνωσε χθες το βράδυ το παλάτι. Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 10η Νοεμβρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του εντολοδόχου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν.

Ο Σάντσεθ είχε δηλώσει ότι προτιμούσε κυβέρνηση του PSOE με στήριξη από το Podemos, αλλά ο ηγέτης του αριστερού κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έθετε ως όρο τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, κάτι που ο Σάντσεθ απέρριψε. Κατόπιν αυτού, το Podemos αποφάσισε να απόσχει από την ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που άφηνε ένα περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, εφόσον και το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos έπραττε το ίδιο. Ωστόσο, ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, ξεκαθάρισε χθες ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Σάντσεθ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή