Τη δημιουργία νέου κόμματος εξήγγειλε ο Ματέο Ρέντσι

Τη δημιουργία νέου κόμματος εξήγγειλε ο Ματέο Ρέντσι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για να δημιουργήσει το δικό του, μια ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ενδοκυβερνητικές τριβές και να υπονομεύσει τη σταθερότητα στη χώρα. Ο Ρέντσι, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης του PD από το 2014 έως το 2016, είχε καίριο ρόλο στη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κίνημα 5 Αστέρων, αφότου η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εγκατέλειψε την εξουσία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Ο Ρέντσι επέμεινε ότι το νέο κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αν και οι πρώην σύντροφοί του, καθώς και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση, η οποία θα μπορούσε να πλήξει άμεσα την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός των 5 Αστέρων και του PD θα πρέπει εις το εξής να εξαρτώνται από ένα νέο κόμμα με τη δική του ατζέντα, κάτι που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις. «Αυτή δεν είναι ακόμη μια θανάσιμη απειλή για την κυβέρνηση, αλλά ενισχύει τον κατακερματισμό και καθιστά λιγότερο ρόδινες τις προοπτικές της χώρας», επισημαίνει ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικού ρίσκου Policy Sonar. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Repubblica, ο Ρέντσι δεσμεύθηκε ότι το νέο κόμμα θα διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Στις αρχές της εβδομάδας βουλευτές από τον κύκλο του Ρέντσι δήλωσαν έτοιμοι να προσελκύσουν βουλευτές του συντηρητικού σχηματισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Forza Italia, του οποίου η απήχηση φθίνει σταθερά μετά τις εκλογές του 2018. Ισως γι’ αυτό τον λόγο ο Ρέντσι αποφάσισε να δώσει στο κόμμα του ένα παρεμφερές όνομα: Italia Viva. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή