Το Κρεμλίνο ενοχοποιεί η σιωπή του υπόπτου

Το Κρεμλίνο ενοχοποιεί η σιωπή του υπόπτου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο  Ρώσος άνδρας που κατηγορείται ότι δολοφόνησε πρώην Τσετσένο αντάρτη στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα δεν έχει πει λέξη στους ανακριτές εδώ και τρεις εβδομάδες, από τότε, δηλαδή, που συνελήφθη, εν μέσω υποψιών ότι το ρωσικό κράτος ενέχεται στην υπόθεση. Ο άνδρας ταξίδεψε στη Γερμανία με ρωσικό διαβατήριο, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα Βαντίμ Σοκόλοφ, αλλά πιστεύεται ότι δεν είναι αυτή η πραγματική του ταυτότητα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. Κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε από μικρή απόσταση τον Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι στο πάρκο Kleiner Tiergarten, την ώρα που ο 40χρονος Γεωργιανός κατευθυνόταν στο τζαμί. Ο ύποπτος διέφυγε με ποδήλατο, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία όταν περαστικοί κατήγγειλαν ότι τον είδαν να πετάει μια περούκα και ένα όπλο στο ποτάμι.

Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα στο Βερολίνο ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο ύποπτος δεν έχει μιλήσει ακόμη και συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας. Υπήρξαν, άλλωστε, επαφές του με τη ρωσική πρεσβεία μετά την κράτησή του. Η δολοφονία ταιριάζει στη συνήθη πρακτική εξόντωσης πρώην Τσετσένων ανταρτών σε πολλές πόλεις, όπου υπάρχουν συχνά σημάδια κρατικής ανάμειξης – εκ μέρους της Ρωσίας. Τη θεωρία ενισχύει η κατοχή πλαστών εγγράφων. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κατηγορήσει ευθέως το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια κρίση στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, όπως, λόγου χάρη, συνέβη με την υπόθεση Σκριπάλ. Αλλοι, πάλι, θεωρούν ότι δεν αποκλείεται, η χρήση Ρώσου εκτελεστή να αποτέλεσε ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή