Σαουδική Αραβία: Εν αναμονή απάντησης για την επίθεση

Σαουδική Αραβία: Εν αναμονή απάντησης για την επίθεση

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να συντονίσει με τον οίκο των Σαούντ την αμερικανική και σαουδαραβική απάντηση στις επιθέσεις ακριβείας που δέχθηκαν το Σάββατο οι σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Παρά την πληθώρα σχετικών δηλώσεων, ούτε το Ριάντ ούτε η Ουάσιγκτον έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι θεωρούν υπεύθυνη την Τεχεράνη, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις διύλισης Αμπκαϊκ αφαίρεσαν 5,7 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως από την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι η παραγωγή θα επανέλθει πλήρως έως το Σάββατο, διαψεύδοντας τους φόβους ότι τα προβλήματα θα είχαν διάρκεια εβδομάδων.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Τοtal, Πατρίκ Πουγιάν, χαρακτήρισε την κατάσταση άκρως ανησυχητική. «Φοβάμαι ότι αυτή η σοβαρή επίθεση δεν θα μείνει χωρίς αντίποινα. Δεν ξέρουμε πού θα τελειώσει όλο αυτό», ανέφερε ο Πουγιάν σε ακρόαση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία. «Μέχρι στιγμής δεν έχω δει στοιχεία που να δείχνουν ως ένοχο το Ιράν», δήλωσε από το Κάιρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, καθώς ο αμερικανικός Τύπος έβριθε από δηλώσεις ανωνύμων και επωνύμων αξιωματούχων που έδειχναν με το δάχτυλο την Τεχεράνη.

«Το Ιράν δεν θα σταματήσει την κακή συμπεριφορά εάν δεν υποστεί πραγματικές συνέπειες, όπως επιθέσεις εναντίον ιρανικών διυλιστηρίων, κάτι που θα σπάσει τη ραχοκοκαλιά του καθεστώτος», δήλωσε, επί παραδείγματι, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ενώ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ομάν, Γκάρι Γκράπο, αναζήτησε ευθύνες στο Ριάντ. «H σαουδαραβική ηγεσία οφείλει να εξηγήσει πώς η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε αμυντικές δαπάνες δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τις πιο σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της», δήλωσε στο δίκτυο NBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή