Θολό τοπίο για τον Νετανιάχου

Θολό τοπίο για τον Νετανιάχου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός που ήλπιζε ότι θα σχηματίσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδειχνε χθες το βράδυ να χάνεται στον ορίζοντα των exit polls. Αν οι πρώτες προβλέψεις επιβεβαιωθούν από τα εκλογικά αποτελέσματα, ο συνασπισμός Γαλάζιου/Λευκού υπό τον Μπένι Γκαντς θα αναλάβει την πρωτοβουλία κινήσεων στον σχηματισμό κυβέρνησης, πάντα με ρυθμιστή το κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ επιζητούσε χθες την τέταρτη συνεχή θητεία και πέμπτη συνολικά, παλεύοντας ψήφο ψήφο ώς την τελευταία στιγμή. «Δεν το έχουμε σίγουρο, αλλά εάν πάτε να ψηφίσετε, θα κερδίσουμε», έλεγε χθες το μεσημέρι ο Νετανιάχου μέσω μεγαφώνου σε πολίτες που ψώνιζαν στην αγορά της Ιερουσαλήμ, ενώ αργότερα μιλούσε ζωντανά μέσω Facebook με ψηφοφόρους. Ο Γκαντς, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής. «Θα φέρουμε ελπίδα, θα φέρουμε αλλαγή, χωρίς διαφθορά και εξτρεμισμό», είπε προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο της πόλης Ρος Χααγίν στο κεντρικό Ισραήλ.

Τα τρία βασικά exit polls έδιναν στον Γαλάζιο/Λευκό συνασπισμό του Γκαντς από 32 έως 34 έδρες, αντί 31-33 για το Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Δεν ήταν σαφές χθες το βράδυ πόσα από τα συμμαχικά κόμματα του Νετανιάχου θα ξεπερνούσαν το όριο του 3,25% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, αλλά με βάση τα exit polls ο συνασπισμός ανάμεσα στο Λικούντ και στα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα απείχε αρκετά από τον στόχο των 61 εδρών. Από την άλλη πλευρά, οι έδρες δεν επαρκούν ούτε για ένα συνασπισμό ανάμεσα στο Γαλάζιο/Λευκό και στο κόμμα του Αβιγκντορ Λίμπερμαν, με τους παρατηρητές να εκτιμούν ως πιθανό σενάριο την προσχώρηση του Λικούντ σε ένα συνασπισμό με τις δύο αυτές αντίπαλες παρατάξεις. Η κόκκινη γραμμή του Λίμπερμαν και ο λόγος για τον οποίο δεν στήριξε τον Νετανιάχου μετά τις εκλογές του Απριλίου, οδηγώντας στην επανάληψή τους χθες, ήταν η αντίθεσή του στην πολιτική επιρροή των θρησκευτικών κομμάτων. Με αυτό το δεδομένο, σε περίπτωση που το Λικούντ κόψει τους δεσμούς με τα κόμματα αυτά, οι αντίπαλοι μπορεί να συνυπάρξουν σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Δεν είναι πάντως σαφές ποιο ρόλο θα έχει ο Νετανιάχου σε έναν τέτοιο συνασπισμό και κυρίως αν ο συνασπισμός αυτός θα μπορούσε να ψηφίσει τον νόμο περί αμνηστίας που επιθυμεί προκειμένου να αποφύγει τις υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν εις βάρος του. Χωρίς αμνηστία, ο Νετανιάχου θα δεχθεί έντονες πιέσεις να αποχωρήσει από την ηγεσία του Λικούντ, για τον λόγο αυτό η χθεσινή αναμέτρηση ήταν κρίσιμη συνολικά για την πολιτική του επιβίωση.

Με αυτό το δεδομένο, ο Νετανιάχου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο στην προεκλογική εκστρατεία, οδηγώντας μάλιστα το Facebook να κλείσει προσωρινά τη σελίδα του, την περασμένη εβδομάδα, λόγω ρατσιστικών τοποθετήσεων. Από τη σελίδα του Νετανιάχου είχε φύγει μήνυμα που προέτρεπε τους υποστηρικτές του να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί καραδοκούν «οι Αραβες που θέλουν να μας εξοντώσουν όλους». Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το κόμμα των Αράβων του Ισραήλ, με επικεφαλής τον Αϊμαν Οντεχ, βρισκόταν προ των πυλών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τον συνασπισμό του Μπένι Γκαντς. Επίσης, υποσχέθηκε πως, αν παραμείνει στην πρωθυπουργία, η πρώτη του κίνηση θα είναι να προσαρτήσει στο Ισραήλ την Κοιλάδα του Ιορδάνη, εκμεταλλευόμενος τη «μοναδική διεθνή συγκυρία» της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή