Η πολιτική Σαρόν υποθάλπει την τρομοκρατία

Η πολιτική Σαρόν υποθάλπει την τρομοκρατία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εν αναμονή της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονταν χθες επιφυλακτικοί έναντι της πρόθεσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί τους. Την καχυποψία τους ενίσχυσε, άλλωστε, η δολοφονία άλλων δύο μελών της Χαμάς κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ και οι συλλήψεις οκτώ μελών της Τζιχάντ στη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Αραμπέχ. Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες της Δύσης να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια διαπίστωση, την οποία συμμερίζεται και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι η βίαιη πολιτική του Σαρόν εμπνέει μια νέα γενιά τρομοκρατών, που θα απειλήσει το Ισραήλ τα επόμενα χρόνια.

«Αθώοι σκοτώνονται, τόσο Ισραηλινοί όσο και Παλαιστίνοι και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτές οι πολιτικές αντί να εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ, οδηγούν τη χώρα σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μουμπάρακ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μεταβαίνει σήμερα στη Μαγιόρκα, για να συμμετάσχει σε Ευρωμεσωγειακή σύνοδο, στην οποία θα παραστούν επίσης ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο μετριοπαθής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Συνάντηση Πέρες-Αραφάτ

Δεν αποκλείεται να υπάρξει λοιπόν συνάντηση των δύο ανδρών ή έστω του Πέρες με τον Παλαιστίνιο υπουργό Σαέμπ Ερεκάτ, με δεδομένο ότι ο Πέρες φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Πέρες αρνήθηκε χθες να αποκαλύψει το σχέδιο, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός «θα ήταν σε καλύτερη θέση για να διαπραγματευτεί με τον Αραφάτ». Αναφερόμενος σε μία πιθανή συνάντησή του με τον Αραφάτ στη Μαγιόρκα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στην ισπανική νήσο. «Πιστεύω ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε, έστω και χωρίς να ισχύει εκεχειρία και αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία διαφωνώ με το κόμμα Λικούντ του Σαρόν», εξήγησε ο Πέρες.

Δυσπιστούν οι Παλαιστίνιοι

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Σαρόν εμφανίσθηκε πρόθυμος να ηγηθεί προσωπικά διμερών συνομιλιών και χθες εξήγγειλε ότι προχωρά στη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας. Παρ’ όλα αυτά οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις δεσμεύσεις του, καθώς η αντίφαση μεταξύ λόγων και πράξεων είναι σαφής. Σε μια σειρά επιχειρήσεων τα τελευταία δύο 24ωρα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους. Χθες, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μπλερ στο Ισραήλ, ελικόπτερο έπληξε ένα αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες κοντά στην Τουλκαρέμ. Αργότερα το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι οι δύο νεκροί Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της Χαμάς. Παράλληλα ο Σαρόν αψηφά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για άμεση αποχώρηση από τις έξι πόλεις, στις οποίες εισέβαλαν οι ισραηλινές δυνάμεις ως αντίποινα για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες.

Το άλογο πίσω από το κάρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή