ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κρίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο η νομιμότητα της αναστολής του Κοινοβουλίου

vretania-krinetai-sto-anotato-dikastirio-i-nomimotita-tis-anastolis-toy-koinovoylioy-2337957

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα συνεχίσει σήμερα την ακροαματική διαδικασία για την εξέταση των νομικών επιχειρημάτων της κυβέρνησης και αυτών που προσέφυγαν εναντίον της σχετικά με το αν ήταν παράνομη η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου εν μέσω της προετοιμασίας του Brexit.

Δικηγόρος του Τζόνσον δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι, αν χάσει την υπόθεση αυτή, ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει εντολή να επαναληφθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε χθες, θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Το νωρίτερο που αναμένεται μια απόφαση είναι αργά αύριο Πέμπτη, αλλά το πιθανότερο είναι να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη την 10η Σεπτεμβρίου αφότου ο Τζόνσον ενημέρωσε επισήμως την βασίλισσα Ελισάβετ ότι χρειάζεται την παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει την κατάθεση νέας νομοθετικής ατζέντας.

Το κοινοβούλιο προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Οι αντιτασσόμενοι στην κίνηση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνουν ότι ο πραγματικός στόχος για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι να εμποδίσει το σώμα, στο οποίο δεν διαθέτει πλειοψηφία, να αμφισβητήσει τον τρόπο που χειρίζεται το Brexit. Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία αποχώρησης είτε όχι με τα άλλα 27 κράτη μέλη. Πλειοψηφία των βουλευτών απορρίπτει την στάση του αυτή.

Δικηγόρος της επιχειρηματία και ακτιβίστριας Τζίνα Μίλερ, μιας από αυτούς που προσέφυγαν κατά του Τζόνσον, δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν καταχράστηκε την εξουσία του για τη διάλυση του κοινοβουλίου κατ'αυτόν τον τρόπο εδώ και 50 χρόνια.

Σήμερα κατά την ακροαματική διαδικασία θα επιχειρηματολογήσει άλλος ένας από τους δικηγόρους του Τζόνσον, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα στην προσφυγή που κατέθεσε η Μίλερ. Επίσης θα επιχειρηματολογήσει δικηγόρος της Σκωτσέζας βουλευτού Τζοάνα Τσέρι, η οποία έχει επίσης προσφύγει κατά του Τζόνσον.