Brexit: Να «σκεφτούν σοβαρά» να φύγουν από τη Βρετανία καλεί τους Πολωνούς υπηκόους ο πρέσβης της Πολωνίας

Brexit: Να «σκεφτούν σοβαρά» να φύγουν από τη Βρετανία καλεί τους Πολωνούς υπηκόους ο πρέσβης της Πολωνίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρέσβης της Πολωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τους Πολωνούς υπήκοους που κατοικούν στη Βρετανία να «σκεφτούν σοβαρά» το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την πραγματοποίηση του Brexit. Γράφοντας σε 800.000 Πολωνούς κατοίκους της Βρετανίας, ο Αρκάντι Ρζεγκότσι τόνισε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Πολωνία βρίσκονται σε ανοδική πορεία, δημιουργώντας «μία πολύ καλή ευκαιρία για επιστροφή».

Μάλιστα, στο κοινό γράμμα του στους συμπατριώτες του, τονίζει ότι ο τρέχων αριθμός των αιτήσεων για καθεστώς μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο (Settled Status) είναι «ανησυχητικά χαμηλός», κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι η προοπτική μίας μόνιμης ζωής στη Βρετανία υπό τα νέα δεδομένα που θα φέρει το Brexit, δεν μοιάζει ελκυστική.

«Μέχρι σήμερα, περίπου το 27% των Πολωνών που κατοικούν στα Βρετανικά Νησιά έχει κάνει αίτηση για καθεστώς μόνιμης κατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αυτό σημαίνει, πως χιλιάδες Πολωνοί πολίτες ενδέχεται να εκτεθούν σε περιπλοκές σχετικά με τη μη ρύθμιση της κατάστασης τους στη χώρα (status)».

Ακόμη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, τόνισε ότι οι πολίτες της ΕΕ που έχουν αιτηθεί καθεστώς μόνιμης διαμονής, αντιμετωπίζουν διάφορες περιπλοκές σχετικά με τις αιτήσεις τους, ενώ άλλοι που κατοικούν πολλά χρόνια στη χώρα, δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν και εκείνοι αίτηση, εφόσον θέλουν να μείνουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, περίπου 832.000 άνθρωποι γεννημένοι στην Πολωνία κατοικούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, όντας ο μεγαλύτερος ενιαίος ξένος πληθυσμός στη χώρα μαζί με τους Ινδούς. Η μετανάστευση από την Πολωνία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό το 2004, όταν η χώρα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία χρονική στιγμή που η ανεργία ανερχόταν στο 20% και ο μέσος μισθός στην Πολωνία ήταν τέσσερις φορές μικρότερος από αυτόν στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή