ΚΟΣΜΟΣ

Δύσκολο φθινόπωρο για Νετανιάχου

dyskolo-fthinoporo-gia-netaniachoy-2338125

Σε δεινή θέση βρίσκεται από χθες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς το δεξιό κόμμα Λικούντ και οι υπερορθόδοξοι σύμμαχοί του αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ύστερα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Τρίτης. Ο πολιτικός που κυβερνά το Ισραήλ χωρίς διακοπή επί μία δεκαετία είναι πιθανό να μην είναι πρωθυπουργός στις 3 Οκτωβρίου, όταν θα εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης εμπιστοσύνης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων, πρώτη δύναμη αναδεικνύεται το κεντρώο κόμμα Μπλε – Λευκό του πρώην αρχηγού ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς, αποκτώντας οριακό προβάδισμα 32 εδρών έναντι 31 του Λικούντ. Ωστόσο, κανένας από τους δύο βασικούς πόλους της ισραηλινής πολιτικής ζωής δεν φαίνεται ικανός να σχηματίσει κυβέρνηση. Μαζί με τους κεντροαριστερούς συμμάχους του, το κόμμα του Γκαντς κερδίζει 56 έδρες έναντι 55 εδρών του Λικούντ και των υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων που παραδοσιακά το στηρίζουν. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, δηλαδή 61 έδρες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσουν σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομματικών ηγεσιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ηδη, ο Γκαντς πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή και του Λικούντ, αλλά χωρίς τον Νετανιάχου. Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ στη μεγάλη τους πλειονότητα τα ηγετικά στελέχη του Λικούντ απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο, στηρίζοντας τον αρχηγό τους.

Με αυτά τα δεδομένα, σε ρόλο ρυθμιστή αναδεικνύεται το κόμμα Ισραέλ Μπεϊτενού του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που κέρδισε εννέα έδρες. Ο υπερεθνικιστικός σχηματισμός του προερχόμενου από τη Μολδαβία πολιτικού κράτησε κατά την προεκλογική περίοδο αποστάσεις τόσο από τον Νετανιάχου όσο και από τον Γκαντς, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον των υπερορθοδόξων. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας από το Λικούντ, το Μπλε – Λευκό και το Ισραέλ Μπεϊτενού, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των υπερορθόδοξων εβραϊκών, όπως και των αραβικών κομμάτων.

Εάν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ισραηλινή Βουλή θα αναλάβει, παραδόξως, η «Ενωμένη Λίστα» των αραβικών κομμάτων, που αναδείχθηκε τρίτη κοινοβολευτική δύναμη, με 12 έδρες. «Η εποχή Νετανιάχου τέλειωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λίστας Αχμεντ Τίμπι, προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τον Γκαντς, αν του ζητηθεί να στηρίξει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του. Πάντως, η Χανάν Ασράουι, ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι οι ομοεθνείς της δεν αναμένουν μείζονος σημασίας αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του.