Πράξη πολέμου από το Ιράν, λέει ο Πομπέο

Πράξη πολέμου από το Ιράν, λέει ο Πομπέο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύοντας τις εικασίες για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Περσικό Κόλπο, ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «πράξη πολέμου« την επίθεση του περασμένου Σαββάτου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, στη Σαουδική Αραβία. Σε δηλώσεις του από την Τζέντα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την εκδοχή ότι η επίθεση οργανώθηκε από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια αυτή «φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα« του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μαλίκι, παρουσίασε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ, θραύσματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και πυραύλων Κρουζ που, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, επρόκειτο για ιρανικά drones τύπου Delta Wing και για επίσης ιρανικούς πυραύλους Ya Ali. «Η επίθεση ήρθε από τον Βορρά και είναι βέβαιο ότι διατάχθηκε από το Ιράν», δήλωσε ο Αλ Μαλίκι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε γνωστό ότι έδωσε εντολή για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έστειλε υπόμνημα στην ελβετική πρεσβεία, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα στη χώρα του, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα περί ιρανικής ανάμειξης στην επίθεση. Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι στις 22 Σεπτεμβρίου το Ιράν θα πραγματοποιήσει επίδειξη δύναμης στον Κόλπο, με τη συμμετοχή φρεγατών των Φρουρών της Επανάστασης, με αφορμή την επέτειο του πολέμου με το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή