Τραμπ εναντίον Καλιφόρνιας, για τους ρύπους

Τραμπ εναντίον Καλιφόρνιας, για τους ρύπους

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Nτόναλντ Τραμπ προσέφερε χθες πολύτιμο δώρο στην αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία, εις βάρος του περιβάλλοντος και του παγκόσμιου κλίματος, με απόφαση που καταργεί το δικαίωμα της πολιτείας της Καλιφόρνιας να θέτει όρια στους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Η μάχη δεν αφορά μόνο την Καλιφόρνια, αλλά το σύνολο των ΗΠΑ, για τον εξής λόγο: Τα όρια που θέτει η Καλιφόρνια είναι αυστηρότερα από εκείνα των υπόλοιπων ΗΠΑ και δίνουν τον τόνο για όλη τη χώρα, καθώς δεν συμφέρει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν κάποια οχήματα για την Καλιφόρνια και διαφορετικά για την υπόλοιπη χώρα.

Η Καλιφόρνια κέρδισε το δικαίωμα να θέτει αυστηρότερα όρια τη δεκαετία του 1970, όταν το Λος Αντζελες πνιγόταν στο νέφος. Φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία συμφώνησε με τις εταιρείες Ford, Honda, Volkswagen και ΒΜW να μειωθεί η κατανάλωση βενζίνης στα οχήματα που πωλούνται στην πολιτεία στα 4,7 λίτρα ανά 100 χλμ. (50 μίλια ανά γαλόνι), αντί των 6,3 λίτρων ανά 100 χλμ. (37 μιλίων ανά γαλόνι), όπως ισχύει σήμερα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να κατασκευάσουν πιο αποδοτικούς κινητήρες, αλλά αυτό θα έπληττε τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου, η οποία υπαγορεύει συστηματικά την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα προσφύγει δικαστικά εναντίον της απόφασης του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η απόφασή του θα μειώσει το κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αυξάνοντας την παραγωγή οχημάτων. «Με τα νέα ενιαία πρότυπα θα παραχθούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα και αυτό σημαίνει πολύ περισσότερες δουλειές, δουλειές, δουλειές!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει και σε ομοσπονδιακό επίπεδο τις διατάξεις περί «καθαρών οχημάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή