Γκρ. Τούνμπεργκ: Προσπαθείτε, αλλά όχι αρκετά

Γκρ. Τούνμπεργκ: Προσπαθείτε, αλλά όχι αρκετά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Ξέρω ότι προσπαθείτε, αλλά όχι αρκετά. Συγγνώμη». Η ευθύτητα με την οποία η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ αντιμετώπισε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δεν περιορίστηκε στη δήλωση αυτή. Η Τούνμπεργκ αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου που την κάλεσε, υποβάλλοντας στα πρακτικά, αντί κατάθεσης, την ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC SR-15), που περιγράφει αναλυτικά τους κινδύνους για την ανθρωπότητα σε περίπτωση που η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η έκθεση, που συνθέτει τις απόψεις των επιφανέστερων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή «συνιστά άμεσο και πιθανώς μη αναστρέψιμο κίνδυνο για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τον πλανήτη». Η έκθεση υπογραμμίζει ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις «με ταχύτητα και βάθος, σε κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο».

«Δεν ετοίμασα κάποια δήλωση, γιατί δεν θέλω να ακούσετε εμένα. Θέλω να ακούσετε την επιστήμη, να ενωθείτε πίσω από την επιστήμη και μετά να αναλάβετε πραγματική δράση», είπε η 16χρονη. Στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που επεσήμαναν ότι η Κίνα ρυπαίνει περισσότερο από τις ΗΠΑ (συνολικά, όχι κατά κεφαλήν), η Γκρέτα απάντησε: «Και στη Σουηδία μου λένε, γιατί να μειώσουμε τους ρύπους, δεν βλέπεις πόσο ρυπαίνει η Αμερική; Απλά σας το λέω για να το ξέρετε», με αποτέλεσμα η αίθουσα να ξεσπάσει σε γέλια.

Νωρίτερα, η Γκρέτα είχε συναντήσει τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τη ρώτησε πώς πάνε μέχρι στιγμής οι κινητοποιήσεις που οργανώνει κάθε Παρασκευή. «Πολύ καλά», απάντησε η 16χρονη. «Συμμετέχουν άνθρωποι με πολύ κέφι και ενθουσιασμό και αυτό είναι πολύ ωραίο».

Αύριο θα γίνει μια τέτοια παγκόσμια κινητοποίηση, επ’ αφορμή της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινάει μεθαύριο στη Νέα Υόρκη. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι οι μαθητές που επιθυμούν να απουσιάσουν από τα σχολεία της πόλης για να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις είναι δικαιολογημένοι, αρκεί να φέρουν χαρτί από τους γονείς τους. Κινητοποιήσεις οργανώνονται αύριο σε 115 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με σημείο συνάντησης την πλατεία Συντάγματος, στις 12.00.

Στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες προσκάλεσε ως ομιλήτριες μόνο τις χώρες που έχουν να παρουσιάσουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων κριτηρίων, από τις ομιλίες αποκλείονται χώρες που ετοιμάζουν νέες λιγνιτικές μονάδες. Ως εκ τούτου, δεν θα λάβουν τον λόγο χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή