Ο πυρηνικός εφιάλτης του Πακιστάν

Ο πυρηνικός εφιάλτης του Πακιστάν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των πακιστανικών Αρχών για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας έναντι πιθανών επιθέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν περιέλθει ραδιενεργά υλικά στα χέρια των Ταλιμπάν. Το εφιαλτικό αυτό σενάριο ενισχύθηκε ύστερα από τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον πακιστανικό Τύπο περί συλλήψεων τριών κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων, οι οποίοι φημολογείται ότι είχαν σχέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Διαβεβαιώσεις

«Το Πακιστάν έχει άψογες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, χωρίς οποιοδήποτε περιστατικό κλοπής ή διαρροής πυρηνικών υλικών, διατάξεων ή τεχνογνωσίας», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντούλ Σατάρ, για να προσθέσει: «Οι όποιες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να πέσουν παρόμοια υλικά στα χέρια εξτρεμιστών ανήκουν εξ ολοκλήρου στη σφαίρα της φαντασίας».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μουσάραφ είχε διαψεύσει ως «παντελώς αβάσιμες» τις πληροφορίες του πακιστανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες τρεις επιστήμονες που είχαν συμμετάσχει στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας συνελήφθησαν και ανακρίνονται από τις Αρχές για τις σχέσεις τους με τον Λάντεν και το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ωστόσο, οι New York Times επέμεναν χθες σε αυτή την εκδοχή, επικαλούμενοι ανώνυμους Πακιστανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, ένας από τους τρεις συλληφθέντες είναι ο Δρ Σουλτάν Μπασιρουντίν Μαχμούντ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή των πρώτων ατομικών όπλων του Πακιστάν, που δοκιμάστηκαν επιτυχώς για πρώτη φορά τον Μάιο του 1998. Ο Μαχμούντ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, απομακρύνθηκε από την κρατική υπηρεσία στην οποία εργαζόταν το 1998 και ίδρυσε μια μη κυβερνητική οργάνωση με αποστολή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων του, ταξίδεψε πολλές φορές στην πόλη Κανταχάρ, η οποία αντιπροσωπεύει το κυριότερο οχυρό των Ταλιμπάν. Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε: «Συζήτησα το θέμα (της πυρηνικής ασφάλειας) με τον πρόεδρο Μουσάραφ όταν ήμουν στο Ισλαμαμπάντ, και είμαι βέβαιος ότι έχει συνείδηση της σοβαρότητας του ζητήματος».

Σύνοδος

Το εφιαλτικό ενδεχόμενο της πυρηνικής τρομοκρατίας θα απασχολήσει και τη σημερινή έκτακτη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού για την πιθανότητα να πλήξουν τρομοκράτες πυρηνικές εγκαταστάσεις ή να χρησιμοποιήσουν ραδιενεργά υλικά για να μολύνουν περιοχές, να σκορπίσουν τον πανικό ή ακόμη και να προκαλέσουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Οι ειδικοί που θα συγκεντρωθούν από όλα τα σημεία του πλανήτη για τη σύνοδο της ΙΑΕΑ -της επίσημης υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρακολουθεί τα πυρηνικά προγράμματα ανά τον κόσμο- επικεντρώνουν την προσοχή τους σε τρία βασικά ζητήματα: Την ασφάλεια των μεγάλων στρατιωτικών ή ενεργειακών πυρηνικών εγκαταστάσεων, την απειλή κλοπής πυρηνικών υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών βομβών και την πιθανή αξιοποίηση ραδιενεργών υλικών, που χρησιμοποιούνται για ιατρικές ή βιομηχανικές εφαρμογές, με στόχο τη διασπορά ραδιενέργειας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τροποποίηση

Σε μια άλλη εξέλιξη που άπτεται της βιο- τρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν χθες ότι προτίθενται να προωθήσουν την τροποποίηση της συνθήκης για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων, του 1972, ώστε να θεωρείται έγκλημα η αγορά και η κατοχή βιολογικών υλικών με στόχο την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή