ΚΟΣΜΟΣ

Την ένταξή τους στον ναυτικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την ένταξή τους στον ναυτικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα, μία ημέρα μετά τη Σαουδική Αραβία, ότι θα συμμετάσχουν στον ναυτικό στρατιωτικό συνασπισμό που έχει δημιουργηθεί υπό τις ΗΠΑ με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας τον Κόλπο, την ώρα που η ένταση με το Ιράν είναι ιδιαίτερα οξυμένη.

Η Ουάσινγκτον έχει ασκήσει πιέσεις για τη δημιουργία του συνασπισμού αυτού με στόχο την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου και της μεταφοράς πετρελαίου μέσω των Στενών του Χορμούζ.

Η δημιουργία αυτής της ναυτικής δύναμης ανακοινώθηκε έπειτα από μια σειρά μυστηριωδών επιθέσεων εναντίον πετρελαιοφόρων και εγκαταστάσεων, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο, σε αυτή την στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό από την οποία περνά περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων ανέφερε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στον συνασπισμό, μία ημέρα μετά την ανάλογη ανακοίνωση του Ριάντ.

Πρόκειται για «μια ένταξη», δήλωσε ο Σάλεμ Μοχάμεντ αλ Ζάαμπι διευθυντής της υπηρεσίας διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια, «που έρχεται να στηρίξει τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο να αποθαρρύνουν τις απειλές εναντίον της ναυσιπλοΐας και του παγκόσμιου εμπορίου».

Εξάλλου το Μπαχρέιν, η χώρα του Κόλπου όπου είναι η έδρα του 5ου Αμερικανικού Στόλου, είχε ενταχθεί στον συνασπισμό από τον Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία και η Αυστραλία είναι τα βασικά μέλη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρνηθεί να ενταχθούν σε αυτόν, φοβούμενες ότι ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειές τους να διασώσουν τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ