Στρατιωτική φιέστα στον Κόλπο ετοιμάζει το Ιράν ενώ η λέξη «πόλεμος» ακούγεται πλέον ανοιχτά

Στρατιωτική φιέστα στον Κόλπο ετοιμάζει το Ιράν ενώ η λέξη «πόλεμος» ακούγεται πλέον ανοιχτά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το βράδυ της Τετάρτης – όταν ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα της «έσχατης επιλογής ως απάντηση στο Ιράν για τις πρόσφατες επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της  Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ και Τεχεράνη αναφέρουν πλέον ανοιχτά την λέξη «πόλεμος» εγείροντας της παγκόσμια ανησυχία για μία νέα σύρραξη στον Κόλπο.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή – το να πάμε σε… πόλεμο – και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Και θα δούμε» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους από το Λος Άντζελες, αναφερόμενος σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στο Ιράν.

Την ίδια ώρα, από την Σαουδική Αραβία όπου έφτασε για  συζητήσεις με τους συμμάχους στον Κόλπο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, περιέγραψε την επίθεση του Ιράν ως «πράξη πολέμου» κατά του βασιλείου.

Απατώντας στον Τραμπ, ο  υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο CNN, προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα οποιουδήποτε στρατιωτικού πλήγματος από τις ΗΠΑ ή την Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν, «θα είχε ως αποτέλεσμα έναν γενικευμένο πόλεμο».

Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σήμερα από το Άμπου Ντάμπι ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί μια «ειρηνική λύση» με το Ιράν.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό ως μια πράξη διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτοξεύει απειλές για πόλεμο και ότι θα δώσει μάχη εναντίον και του τελευταίου Αμερικανού. Βρισκόμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό που στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και σε μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο Πομπέο, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι το Ιράν βλέπει τα πράγματα «με τον ίδιο τρόπο».

Την ίδια ώρα – και εν μέσω των  κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον – το Ιράν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ετήσια στρατιωτική παρέλασή του στις 22 Σεπτεμβρίου στον Κόλπο, με τη συμμετοχή 200 φρεγατών και ταχύπλοων, με την ευκαιρία της επετείου από την έναρξη του πολέμου Ιράν-Ιράκ, το 1980.

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars ανέφερε ότι θα γίνουν κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή του τακτικού στρατού και των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή