Πολύ κοντά στην τροποποίηση της συνθήκης ΑΒΜ

Πολύ κοντά στην τροποποίηση της συνθήκης ΑΒΜ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ετοιμη να συμφωνήσει στην τροποποίηση της συνθήκης ΑΒΜ ώστε να επιτραπούν οι δοκιμές -αλλά όχι η ανάπτυξη- του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος εμφανίζεται η Ρωσία. Δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, η επίτευξη της οποίας εμφανίζεται όλο και πιθανότερη, είναι η περικοπή των στρατηγικών οπλοστασίων Ρωσίας και ΗΠΑ κατά τα δύο τρίτα.

Οι παραπάνω κεντρικοί άξονες της νέας αμερικανορωσικής στρατηγικής συμφωνίας δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβανόφ συζητούσαν τις λεπτομέρειες στην Ουάσιγκτον.

«Οι δοκιμές θα συνεχιστούν αλλά δεν θα ανακοινωθεί απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ΑΒΜ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος «Αυτό θα συμβεί ταυτόχρονα με την απόφαση για ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος, η οποία θα ληφθεί αργότερα», προσέθεσε. Αμερικανικές πηγές θεωρούν πιθανή την επίτευξη της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των προέδρων Μπους και Πούτιν στις 13 Νοεμβρίου. «Σημειώνουμε σταθερές προόδους», είπε χθες η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους Κοντολίσα Ράις.

Σημαντικό στοιχείο

Στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να κοινοποιήσει στο Ρώσο ομόλογό του τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας, αφού στο παρελθόν η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι όσο δραστικότερες είναι οι περικοπές, τόσο πιο εύκολο είναι να συμφωνήσει. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην Ουάσιγκτον Ποστ αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών στις 1.750 ώς 2.250. Πρόκειται για μείωση που ξεπερνά τόσο αυτή που προβλέπεται από τη συνθήκη START ΙΙ, όσο και αυτή που είχε προταθεί για τη συνθήκη START ΙΙΙ. Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, και όχι προς την άμεση κατάργηση της συνθήκης ΑΒΜ έχει προξενήσει αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί από τη συνθήκη το ταχύτερο δυνατόν. Το αντεπιχείρημα είναι η λύση που τώρα προτείνεται δίνει στις ΗΠΑ ένα προφίλ διαλλακτικότητας χωρίς να εμποδίζει τα σχέδια για την αντιπυραυλική άμυνα.

«Είναι σχετικά εύκολο να κλέψει κανείς μια ποσότητα ραδιενεργού υλικού, ειδικά αν δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του» λέει ο διευθυντής ραδιενέργειας και ασφάλειας αποβλήτων της ΙΑΕΑ Αμπελ Γκονσάλες. «Μια βρώμικη βόμβα δεν θα ήταν ιδιαίτερα φονική, όμως η ραδιενεργή μόλυνση, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, θα είχε σημαντικές ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες», προσθέτει. Ενα παράδειγμα για τον κίνδυνο μιας τέτοιας μόλυνσης προέκυψε το 1987 στη Γκοϊάνα της Βραζιλίας. Εκεί, είχε κλαπεί μία ποσότητα Καισίου-137, που χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς λόγους. Το Καίσιο τελικά κατέληξε να γίνει παλιοσίδερα, με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να χάσουν τη ζωή τους, 14 να ασθενήσουν σοβαρά, 249 να μολυνθούν και 110.000 να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή