Προειδοποεί την Ουάσιγκτον η Τεχεράνη

Προειδοποεί την Ουάσιγκτον η Τεχεράνη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, περί «πράξης πολέμου» από πλευράς Ιράν, με τον πρόσφατο βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, ο Ιρανός ομόλογός του, Τζαβάντ Ζαρίφ, ήρθε να απαντήσει σε ανάλογα υψηλούς τόνους.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του «δεν θα υποχωρήσει» στις αμερικανικές πιέσεις και προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, ο πόλεμος «θα είναι γενικευμένος». Ο Ζαρίφ κατηγόρησε τον Πομπέο ότι, μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαπατούν τον Ντόναλντ Τραμπ και προσπαθούν να τον σύρουν σε πόλεμο κατά της χώρας του.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος από τον Πομπέο, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις πέραν του πολέμου, ώστε να δοθεί απάντηση στο Ιράν για την επίθεση στον πετρελαϊκό γίγαντα της Aramco. Το Ιράν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση οργανώθηκε από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υφίστανται βομβαρδισμούς από τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους, στην Υεμένη.

Χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η εκδοχή περί ενοχής των Χούθι «δεν είναι πολύ αξιόπιστη». Επιφυλάχθηκε όμως να αποφανθεί οριστικά, εν αναμονή των συμπερασμάτων από τις έρευνες που διεξάγονται γύρω από τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης.

Συνάντηση με Αλ Ναϊχάν

Την ίδια ώρα, ο Πομπέο συνέχιζε την περιοδεία του σε συμμαχικές χώρες του Περσικού Κόλπου, για τη χάραξη κοινής στρατηγικής απέναντι στο Ιράν. Προερχόμενος από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφθασε χθες στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναϊχάν. Καρπός της περιοδείας του ήταν η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων στον αντι-ιρανικό συνασπισμό που συγκροτούν οι ΗΠΑ στο όνομα της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο και στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου να εκτονώσουν τις εντάσεις μέσω του διαλόγου και να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον επιθέσεις όπως εκείνη που έπληξε την Aramco, το προηγούμενο Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή