Εγγυήσεις από τα Σκόπια ζητεί η Σόφια

Εγγυήσεις από τα Σκόπια ζητεί η Σόφια

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Ο Οκτώβριος θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικός για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, κατά τη συνάντηση που είχε με την κοινή διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Ράντεφ, όπως υπογραμμίζεται σε τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ, είπε ότι «εάν τα μέλη της επιτροπής κατορθώσουν να παράσχουν εγγυήσεις, εντός του εναπομείναντος μηνός, ότι θα επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως γεγονότα, άτομα, αναθεώρηση σχολικών βιβλίων, επιγραφές μουσείων και μνημείων, αναφορές των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, τότε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της για άνευ όρων στήριξη της ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την εκπόνηση μιας νέας εθνικής θέσης, με σαφείς απαιτήσεις και κριτήρια, που να προστατεύουν το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν ως υποχρεωτικές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να γνωρίζει αυτή τη νέα θέση».

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, «η τελευταία συνάντηση της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε ανησυχίες». Ο πρόεδρος (σ.σ. Ράντεφ) πιστεύει ότι «η ταχύτητα και η πρόοδος της επιτροπής υστερούν πολύ από την ανάπτυξη της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή