Υποπτοι οι τρεις Αραβες συλληφθέντες

Υποπτοι οι τρεις Αραβες συλληφθέντες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ αποκάλυψε για πρώτη φορά την Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση είχε συλλάβει υπόπτους, οι οποίοι πιστεύεται ότι γνώριζαν εκ των προτέρων για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εγγραφα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ασκροφτ πρόκειται για τρεις Αραβες από το Μίσιγκαν, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν σχέδια αεροδρομίων, έγγραφα εισόδου στη χώρα με εσφαλμένα στοιχεία, πλαστές αμερικανικές βίζες και ταυτότητες και «πιθανότατα γνώριζαν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Ο κ. Ασκροφτ δεν κατονόμασε τους τρεις συλληφθέντες στο Μίσιγκαν, αλλά το έπραξαν άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι: Καρίμ Κουμπρίτι 23 χρόνων, Αχμέν Χανάν, 33 και Γιουσούφ Χμίμσα. Πράκτορες του FBI εισέβαλαν στις 17 Σεπτεμβρίου σε διαμέρισμα του Ντιτρόιτ, αναζητώντας τον Ναμπίλ αλ-Μαράμπν, ύποπτο μέλος της Αλ Κάιντα.

Στο διαμέρισμα

Αντ’ αυτού βρήκαν στο διαμέρισμα των Κουμπρίτι και Χανάν κι έναν τρίτο, ονόματι Φαρούκ Αλί Χαμούντ. Σύμφωνα με ένορκη διαβεβαίωση του επικεφαλής των ερευνών στο Ντιτρόιτ, οι άνδρες τού είπαν ότι έμεναν στο διαμέρισμα μόλις δύο εβδομάδες κι ότι ο Μαράμπν μπορεί να κατοικούσε εκεί πριν από αυτούς. Μέσα στο διαμέρισμα, οι πράκτορες βρήκαν ταυτότητες εργαζομένων στην εταιρεία σίτισης του αεροδρομίου του Ντιτρόιτ, των Κουμπρίτι και Χανάν, οι οποίοι δούλευαν κάποτε εκεί, πλένοντας πιάτα, καθώς κι ένα ημερολόγιο με σημειώσεις στα αραβικά. Κάποιες από αυτές τις σημειώσεις αναφέρονταν στην αμερικανική βάση της Τουρκίας, καθώς και σημειώσεις για τον «Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών» και το διεθνές αεροδρόμιο στο Αμμάν.

Οι πράκτορες ισχυρίζονται ότι ο Κουμπρίτι τούς είπε πως αυτά τα έγγραφα ανήκαν στον προηγούμενο ένοικο του διαμερίσματος, τον Χμίμσα, ο οποίος συνελήφθη αργότερα στην Αϊόβα. Εναντίον των Χμίμσα, Κουμπρίτι και Χανάν ασκήθηκε δίωξη για απάτη και παραποίηση δημοσίων εγγράφων.

Ο Μαράμπν συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου στο Σικάγο και κρατείται ως σημαντικός μάρτυρας για τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη, ενώ είχε στην κατοχή του επαγγελματική άδεια οδηγού και άδεια μεταφοράς επικίνδυνων υλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή