Οι επικίνδυνες μεταμφιέσεις του Τζάστιν Τριντό

Οι επικίνδυνες μεταμφιέσεις του Τζάστιν Τριντό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΤΤΑΒΑ. Εντονα πολιτικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη χώρα, εξαιτίας της αγάπης του για τα κακόγουστα αστεία και τις αμφίβολης ποιότητας μεταμφιέσεις, με τους πολιτικούς αντιπάλους του να τον εμφανίζουν ως «φυλετικώς αναίσθητο».

Ο 47χρονος πρωθυπουργός, και υπέρμαχος του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της χώρας του, ζήτησε επανειλημμένως συγγνώμη για την εμφάνισή του σε πάρτι του 2001 με θέμα «Αραβικές νύχτες», όπου είχε βάψει καφέ το πρόσωπό του. Ο Τριντό ήταν τότε 29 ετών και εργαζόταν ως καθηγητής σε ιδιωτικό λύκειο του Βανκούβερ. «Φόρεσα μεταμφίεση Αλαντίν και έβαψα το πρόσωπό μου. Δεν έπρεπε να το είχα κάνει», είπε ο Τριντό την Τετάρτη. Την Πέμπτη, όμως, ο Τύπος αποκάλυψε νέο «κρούσμα» μεταμφίεσης του πρωθυπουργού, αυτή τη φορά σε Αφρικανό, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το φαινομενικά αθώο περιστατικό έχει αναδειχθεί σε σκάνδαλο ικανό να βυθίσει τις ελπίδες επανεκλογής του στις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου. Οι επικριτές του εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός ότι ο γιος του εκλιπόντος πρωθυπουργού των Φιλελευθέρων, Πιερ Τριντό, θα μπορούσε να επιδεικνύει τέτοια αναισθησία. Ο Τζάστιν Τριντό ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, είπε ότι δεν συνειδητοποίησε πόσο προσβλητική μπορεί να είναι η μεταμφίεση αυτή και ζήτησε από τους Καναδούς να τον συγχωρήσουν. «Αν δηλώνει άγνοια, τότε ζούσε σε πολύ κλειστό και προστατευμένο κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε. Ηταν καθηγητής και ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός, ιδιαίτερα αγαπητός στους μετανάστες», λέει η μαύρη επιχειρηματίας στο Τορόντο, Λαντόνα Τζέιμς. Οι ενδυματολογικές επιλογές του Τριντό τού έχουν δημιουργήσει προβλήματα και κατά το παρελθόν. Το 2018, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, η αμφίεσή του είχε προκαλέσει ειρωνικά σχόλια.

Στελέχη των Φιλελευθέρων, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον Τριντό, υποστηρίζουν ότι το παιγνιώδες ύφος του αποκρύπτει έναν συνεσταλμένο χαρακτήρα και ότι τα ενίοτε «κρύα» αστεία του αποτελούν αμυντικό μηχανισμό. «Δεν είναι αστείος από τη φύση του και κάποιες φορές προσπαθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε», λέει στέλεχος των Φιλελευθέρων. Ο Τριντό πάσχισε την Πέμπτη να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του, λέγοντας ότι η ζωή του εν μέσω των προνομίων που απολάμβανε τον «τύφλωσε».Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι ο Τριντό, παρά την προσεκτικά καλλιεργημένη εικόνα προοδευτισμού, δεν είναι παρά ένας υποκριτής. Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο ηγέτης των Συντηρητικών Αντριου Σέερ, σφυροκόπησε λεκτικώς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «όχι αυτό που διαφημίζει». Η καθηγητής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Ράιερσον, Σέριλ Τόμσον, σημειώνει: «Το γεγονός ότι ο Τριντό γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πατέρα του κάνει τους Καναδούς να νομίζουν ότι τον ξέρουν. Η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή