Πακέτο 54 δισ. ευρώ για το περιβάλλον ενέκρινε η Γερμανία

Πακέτο 54 δισ. ευρώ για το περιβάλλον ενέκρινε η Γερμανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεκαπέντε ώρες διαπραγμάτευσης μεταξύ των εταίρων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν χθες στην ανακοίνωση πακέτου μέτρων ύψους 54 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανακοινώνοντας το πακέτο, η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για την «τέχνη του εφικτού», αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που και η ίδια είχε καλλιεργήσει.

Οι εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές και τις κατασκευές αποκτούν πλέον τίμημα, το οποίο στην αρχή θα ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά τόνο και το 2025 θα φθάσει τα 35 ευρώ ανά τόνο. Ειδικοί που ασχολούνται με τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής υποστήριξαν στην ιστοσελίδα Spiegel ότι το τίμημα πρέπει να ανέλθει στα 100 ευρώ ανά τόνο, ώστε να αποτελέσει πραγματικό κίνητρο για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων τεχνολογιών. Στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης η θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση των δεσμεύσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή ανά κλάδο. Αν φανεί ότι σε κάποιον κλάδο δεν υπάρχει αρκετή εξοικονόμηση ρύπων, θα ζητούνται εξηγήσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, το ποσοστό του γερμανικού ενεργειακού μείγματος που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ανέλθει στο 65%, χωρίς ωστόσο να γίνει σαφές πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Στον τομέα των μετακινήσεων θεσπίζονται φοροαπαλλαγές για ηλεκτροκίνητα υπηρεσιακά οχήματα, καθώς και επιδοτήσεις για την αγορά μικρών ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. κάτω των 40.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν, όμως, αντικίνητρα για τα αυτοκίνητα με υψηλές καταναλώσεις, τα οποία αποτελούν διαμάντια του στέμματος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το θέμα αυτό δεν είναι δευτερεύον, γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν εξαρτάται από το πόσα καθαρά οχήματα θα εισέλθουν στους δρόμους, αλλά από το πόσα ρυπογόνα θα πάψουν να κυκλοφορούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή