Τρία δισ. λιγότερα πουλιά σε ΗΠΑ και Καναδά

Τρία δισ. λιγότερα πουλιά σε ΗΠΑ και Καναδά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουρανοί αδειάζουν. Ο αριθμός των πτηνών σε ΗΠΑ και Καναδά έχει μειωθεί κατά 29% από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με ανακοίνωση των επιστημόνων. Υπάρχουν 2,9 δισ. λιγότερα πουλιά συγκριτικά με 50 χρόνια πριν. Η σχετική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, είναι η πιο εξαντλητική και φιλόδοξη έως σήμερα προσπάθεια να μάθουμε τι συμβαίνει στους ιπτάμενους πληθυσμούς, ενώ τα αποτελέσματά της έχουν σοκάρει ερευνητές και οργανώσεις παρατήρησης.

Οι εμπειρογνώμονες γνώριζαν επί μακρόν ότι ορισμένα είδη πτηνών έχουν γίνει ιδιαίτερα ευάλωτα στην εξαφάνιση. Αυτή η μελέτη, όμως, βασισμένη σε εκτεταμένη έρευνα επί 500 και πλέον ειδών, αποκαλύπτει ραγδαία μείωση ακόμη και συνηθισμένων πουλιών, όπως τα σπουργίτια και οι κοκκινολαίμηδες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την εξέλιξη, αν και οι δύο βασικότεροι είναι η απώλεια των καταφυγίων τους και η χρήση ζιζανιοκτόνων. Το προφητικό βιβλίο της Ρέιτσελ Κάρσον «Σιωπηλή άνοιξη», το οποίο κυκλοφόρησε το 1962, με θέμα τη ζημιά από τα ζιζανιοκτόνα, πήρε τον τίτλο του από την αφύσικη ησυχία που εγκαθιδρύεται στον κόσμο αφού έχουν χαθεί τα πουλιά.

Ο Κέβιν Γκάστον, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, λέει ότι τα ευρήματα σηματοδοτούν κάτι χειρότερο: την απώλεια της φύσης. Τα κοινά είδη πουλιών είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα, ελέγχουν τα παράσιτα, συμβάλλουν στην επικονίαση και στη διανομή σπόρων, καθώς και στην αναζωογόνηση των δασών. Οταν αυτά τα πουλιά εξαφανιστούν, τα παλιά τους καταφύγια συχνά δεν είναι ίδια. «Η μείωση των σπουργιτιών μπορεί να μη συγκεντρώνει την ίδια προσοχή όσο οι ιστορικές απώλειες αετών ή γερακιών, αλλά οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες», εξηγεί η Χίλαρι Γιανγκ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία, ωστόσο, δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ομάδα μελετητών από πανεπιστήμια, κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις συνεργάστηκαν για τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία συνδύασε παλιές και νέες μεθόδους για την καταμέτρηση πτηνών. Επί δεκαετίες, επαγγελματίες ορνιθολόγοι, συνεπικουρούμενοι από έναν στρατό ερασιτεχνών παρατηρητών πουλιών, καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους σε βάσεις δεδομένων και συμβάλλουν στη εκπόνηση μελετών για τους πληθυσμούς πτηνών σε ετήσια βάση. Σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες στράφηκαν σε τέτοιου είδους μελέτες, αποτιμώντας τον πληθυσμό 529 διαφορετικών ειδών από το 2006 έως το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή