ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνδρας με την ασθένεια που δεν μπορεί να διαγνώσει κανένας γιατρός στις ΗΠΑ

Ο άνδρας με την ασθένεια που δεν μπορεί να διαγνώσει κανένας γιατρός στις ΗΠΑ

Για τον Bob Schwartz, ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα της  άγνωστης ασθένειας από την οποία πάσχει, είναι ο ύπνος με… δόσεις. Ο Bob υποφέρει από αϋπνίες και, όταν τελικά καταφέρνει να κοιμηθεί, ξυπνά κάθε 90 λεπτά για να ουρήσει. Τις περισσότερες νύχτες κοιμάται συνολικά τέσσερις ώρες.

Η χρόνια στέρηση του ύπνου είναι μόνο ένα σύμπτωμα ενός καταναγκαστικού και εξουθενωτικού «συμπλέγματος» συμπτωμάτων,  τα οποία έχουν καταπλήξει και μπερδέψει σχεδόν 100 γιατρούς στις ΗΠΑ, στους οποίους ο Bob έχει καταφύγει από το 2016.

Εκτός από το νυκτερινό ουρολογικό πρόβλημα, ο Schwartz πάσχει από μαζικές μετατοπίσεις σωματικών υγρών όταν σηκώνεται ή κάθεται, πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση, χρόνιες πεπτικές διαταραχές, σοβαρές ορμονικές ανισορροπίες, σπατάλη μυών στην αριστερή του πλευρά και εξάντληση.

Κάνεις από όλους τους γιατρούς που τον έχουν εξετάσει μέχρι σήμερα δεν μπορεί να κάνει διάγνωση της μυστηριώδους ασθένειας που προκαλεί όλα αυτά τα συμπτώματα του 59χρονου άνδρα.

Αυτό μάλιστα που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι μέχρι το 2016, ο Schwartz ήταν «η επιτομή της υγείας», όπως δηλώνει ο ίδιος.  Χορτοφάγος από το γυμνάσιο, δεν κάπνισε ποτέ, ούτε πίνει αλκοόλ, ενθουσιώδης αθλητής, έτρεχε 10 μίλια την ημέρα και έπαιζε μπάσκετ.

Ο άνδρας με την ασθένεια που δεν μπορεί να διαγνώσει κανένας γιατρός στις ΗΠΑ-1

Ο Bob έχει επισκεφθεί δύο φορές της διάσημη κλινική Mayo και την κλινική Cleveland. Το περασμένο φθινόπωρο πέρασε μια εβδομάδα στο Πρόγραμμα Άγνωστων  Ασθενειών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), που ειδικεύεται στη διάγνωση των πιο μπερδεμένων ασθενειών, χωρίς ωστόσο και εκεί οι επιστήμονες να λύσουν τον ιατρικό γρίφο.

Σύμφωνα με την Washington Post, ένας ειδικός της Mayo χαρακτήρισε τον Schwartz «ζέβρα ανάμεσα στους ζέβρες» – ιατρική «αργκό» για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί του NIH έχουν εντοπίσει έναν προφανή λόγο για τα συμπτώματά του – οι φλέβες του είναι σε μεγάλο βαθμό διευρυμένες και πολύ ελαστικές. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν δει ποτέ παρόμοια υπόθεση, δεν ξέρουν το γιατί ή το πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο ίδιος πάντως ο ασθενής, παρά την περιπλοκότητα της μυστηριώδους ασθένειας που τον ταλαιπωρεί, διατηρεί «ηθικόν ακμαιότατον» και είναι αποφασισμένος να μάθει ό, τι μπορεί για την ασθένειά του, ενώ έχει αναθεωρήσει κάθε πτυχή της ζωής του.