Διπλωματία σε πολεμικό φόντο

Διπλωματία σε πολεμικό φόντο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν χθες σε παλαιστινιακές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν επέμενε στην πολιτική των επιλεκτικών δολοφονιών στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες συναντήθηκε χθες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στην ισπανική νήσο Μαγιόρκα, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης κάποιων διόδων επικοινωνίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προοπτικά στην επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Δύο ώρες

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο διάσκεψης για την οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, η οποία οργανώθηκε από ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης της Μαδρίτης. Παρόντες στη συνάντηση, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ήταν επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ανοίγματα

Αν και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι συνθήκες διεξαγωγής της δεν επέτρεπαν ιδιαίτερη αισιοδοξία, δεδομένου ότι ο σκληροπυρηνικός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δεν άφησε ουσιαστικά περιθώρια διαπραγμάτευσης στον υπουργό Εξωτερικών, που προέρχεται από τους Εργατικούς. Ο τελευταίος προχώρησε χθες σε λελογισμένα ανοίγματα προς την παλαιστινιακή πλευρά τασσόμενος, με συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», υπέρ της διάλυσης μέρους των ισραηλινών εποικισμών και συνέχισης των διαπραγματεύσεων, ακόμη και χωρίς πλήρη παύση των εχθροπραξιών στα παλαιστινιακά εδάφη. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Σιμόν Πέρες είχε δηλώσει ότι πρόκειται να παρουσιάσει δικό του σχέδιο για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αδράνεια

Εστω και με αυτούς τους όρους, η συνάντηση της Μαγιόρκας με τη μεσολάβηση της ισπανικής κυβέρνησης αντανακλά την εντεινόμενη δραστηριοποίηση των Ευρωπαίων στο μέτωπο του Μεσανατολικού, με στόχο να καλυφθεί το διπλωματικό κενό που αφήνει πίσω της η σχετική αδράνεια της Ουάσιγκτον. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η πρόσφατη περιοδεία του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Μέση Ανατολή, η οποία όμως κρίθηκε ως αποτυχία από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ Λονδίνου και Δαμασκού και της απογοήτευσης των Παλαιστινίων, που ανέμεναν μια θεαματική τοποθέτηση του Μπλερ υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πολλές βρετανικές εφημερίδες έκαναν λόγο για «ταπείνωση» του Μπλερ από τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος καταδίκασε με τον πιο επιθετικό τρόπο την «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ, αλλά και τις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών και των Βρετανών στο Αφγανιστάν.

Ανακατάληψη

Στο μεταξύ, ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν χθες σε δύο παλαιστινιακές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχιζόταν η ανακατάληψη πέντε αυτόνομων παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ντάλια Ραμπίν Φιλοσόφ, δήλωσε χθες, με ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις δολοφονίες Παλαιστινίων μαχητών «γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ». Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες μετά την έμμεση καταδίκη αυτού του είδους των δολοφονιών από τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος, από το έδαφος της Ιερουσαλήμ, κάλεσε το Ισραήλ να κινείται στα όρια του διεθνούς δικαίου.

Ανοιξαν πυρ

Σε μιαν άλλη ανησυχητική εξέλιξη, αντάρτες της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών μαχητικών αεροπλάνων που πετούσαν πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Χθες, εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πρέπει να θεωρούνται οριστικά νεκροί οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες που συνελήφθησαν, ύστερα από επιδρομή της Χεζμπολάχ, τον Οκτώβριο του 2000

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή