ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Παραίτηση του Σίσι ζήτησαν οι διαδηλωτές

Αίγυπτος: Παραίτηση του Σίσι ζήτησαν οι διαδηλωτές

ΚΑΪΡΟ. Αυστηρή προειδοποίηση προς τους δημοσιογράφους απηύθυνε την Κυριακή η ανώτατη αρχή μέσων ενημέρωσης της Αιγύπτου, καλώντας τους να τηρούν τον «επαγγελματικό κώδικα», μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, διαδήλωσαν το Σάββατο στην πόλη του Σουέζ, καλώντας τον πρόεδρο Σίσι σε παραίτηση. «Η αστυνομία κυνήγησε τον κόσμο στους δρόμους, ρίχνοντας δακρυγόνα», είπε αυτόπτης μάρτυρας των διαδηλώσεων στην πόλη. Το βράδυ της Παρασκευής διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, με την αστυνομία να επεμβαίνει στις περισσότερες από αυτές.

Η πληθώρα των διαδηλώσεων των τελευταίων δύο ημερών πυροδοτήθηκε ύστερα από εκστρατεία που χρηματοδότησε ο αυτοεξόριστος επιχειρηματίας Μοχάμεντ Αλι, ο οποίος υποστηρίζει ότι διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία για κρούσματα διαφθοράς από συνεργάτες και συγγενείς του προέδρου Σίσι. Ο Αλι ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, προεδρικών μεγάρων και ταφικού μνημείου προς τιμήν της μητέρας του προέδρου Σίσι. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά ανήκουν στον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος διαθέτει οικονομική και επενδυτική αυτονομία.

Κύκλοι της προεδρίας υποστηρίζουν ότι ο στρατός είναι ο μόνος θεσμός, ικανός να φέρει εις πέρας την κατασκευή μεγάλων έργων, ενώ ο πρόεδρος Σίσι έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις απειλούν να προκαλέσουν χάος στη χώρα και να εκτροχιάσουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.