Γρίφος η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

Γρίφος η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, ο πρόεδρος του Ισραήλ περιορίζεται σε συμβολικό ρόλο. Το αμφίρροπο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο, έφερε τον Ρέουβεν Ρίβλιν στο κέντρο της πολιτικής ζωής. Ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε κατά το προηγούμενο διήμερο διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, ώστε να αποφασίσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, ο επί δέκα συνεχόμενα έτη πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Μπένι Γκαντς. Το κεντρώο κόμμα Μπλε-Λευκό του Γκαντς κέρδισε 33 έδρες στις εκλογές της περασμένης Τρίτης, δύο περισσότερες από το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου, αλλά πολύ μακριά από το ελάχιστο όριο των 61 εδρών για τη δεδηλωμένη.

Οι πιθανότητες να λάβει ο Γκαντς την εντολή ενισχύθηκαν την Κυριακή, όταν η Αραβική Λίστα, συνδυασμός αραβικών κομμάτων με 13 έδρες, δήλωσε ότι θα τον υποστηρίξει. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Γκαντς φαινόταν να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 57 βουλευτών, δύο περισσότερων τον Νετανιάχου, ο οποίος στηρίζεται από τα θρησκευτικά κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων. Ωστόσο, χθες, η εικόνα θόλωσε και πάλι, καθώς ορισμένοι εκ των βουλευτών της Αραβικής Λίστας έκαναν πίσω.

Η αλήθεια είναι ότι οι Αραβες Ισραηλινοί δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Γκαντς, ο οποίος, ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ηγήθηκε του φονικού πολέμου του 2014 εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Το μίσος τους για τον Νετανιάχου υπερτερεί όμως, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός ακολούθησε άκρως επιθετική πολιτική στο ζήτημα των εποικισμών και πρόσφατα υποσχέθηκε ότι θα προσαρτήσει την παλαιστινιακή Δυτική Οχθη του Ιορδάνη.

Ο ρυθμιστής

Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο αναλαμβάνει, εκ των πραγμάτων, ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, το εθνικιστικό κόμμα του οποίου διαθέτει οκτώ βουλευτές. Την Κυριακή, ο Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού «κοσμικής» κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή του Λικούντ, του Μπλε-Λευκό και του δικού του κόμματος, Ισραέλ Μπεϊτένου, αλλά χωρίς εκπροσώπηση ούτε των θρησκευτικών εβραϊκών κομμάτων ούτε της Αραβικής Λίστας. Θεωρητικά, προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν Νετανιάχου και Γκαντς, διεκδικώντας, ωστόσο, την πρωθυπουργία καθένας για λογαριασμό του.

Από τη στιγμή που ένας εκ των Νετανιάχου και Γκαντς θα λάβει τη διερευνητική εντολή, θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν αποτύχει, η εντολή θα περάσει στον έτερο εκ των δύο και αν αποβεί άκαρπη και η δική του προσπάθεια, θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή