Βρετανία: Δεν απαντά σε δημοσιεύματα ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Δεν απαντά σε δημοσιεύματα ο Μπόρις Τζόνσον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε χθες κατ’ επανάληψη να σχολιάσει δημοσίευμα των κυριακάτικων Τimes, σύμφωνα με το οποίο διενεργείται έρευνα για την επιδότηση εταιρειών που ανήκουν σε στενή φίλη του. «Είμαι εδώ μόνο για να συζητήσω όσα θα ειπωθούν στον ΟΗΕ», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους που του έθεσαν έξι σχετικά ερωτήματα, εν πτήσει προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. «Για τη συμβολή της χώρας μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τις διεθνείς σχέσεις της Βρετανίας», διευκρίνισε.

Οι Τimes αναφέρουν ότι νεοφυής εταιρεία τεχνολογίας, ιδιοκτησίας της Αμερικανίδας Τζένιφερ Αρκουρι, έλαβε πάνω από 100.000 στερλίνες από το ταμείο ενίσχυσης βρετανικής επιχειρηματικότητας, παρότι η Αρκουρι έχει εγκαταλείψει τη Βρετανία και πλέον ζει στις ΗΠΑ. Το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού διενεργεί σχετική έρευνα. Την εποχή που ο Τζόνσον ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, η προηγούμενη εταιρεία της Aρκουρι είχε λάβει δημοτικές επιδοτήσεις 10.000 και 16.000 στερλινών, ενώ ο Τζόνσον εμφανιζόταν σε σειρά προωθητικών εκδηλώσεων της εταιρείας.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδια εποχή, ο Τζόνσον επισκεπτόταν τακτικά στο διαμέρισμά της την Αρκουρι, η οποία τον χαρακτήριζε «έναν από τους καλύτερους φίλους» της. Η Αρκουρι, πρώην μοντέλο κάτω των 30 ετών, είχε κατορθώσει να συμπεριληφθεί σε επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό παρότι η εταιρεία της δεν πληρούσε τα κριτήρια και η αίτησή της είχε αρχικά απορριφθεί.

Με βάση τον κώδικα δεοντολογίας της ευρύτερης περιφέρειας Λονδίνου, ο Τζόνσον και οι άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι απαγορεύεται να προσφέρουν σε φίλους τους παροχές που δεν δικαιούνται.

Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί ζήτησαν την παραίτηση του Τζόνσον εάν αποδειχθεί ευνοιοκρατική μεταχείριση «Ο Τζόνσον δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Τζον Τρίνκετ. «Πρέπει να υπάρξει έρευνα για να διερευνηθούν οι κατηγορίες σύγκρουσης συμφερόντων, κατάχρησης εξουσίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος», προσέθεσε.