Βρετανία: Πίεση σε Κόρμπιν από τους οπαδούς της παραμονής

Βρετανία: Πίεση σε Κόρμπιν από τους οπαδούς της παραμονής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΪΤΟΝ. Ο διχασμός του Εργατικού Κόμματος αναφορικά με το Brexit εκφράστηκε χθες ανοικτά, στο συνέδριο της παράταξης, με την έντονη αμφισβήτηση της σχοινοβασίας του επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν από τους οπαδούς της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, το κόμμα ενώθηκε πίσω από σοσιαλιστικές οικονομικές προτάσεις, όπως η δημιουργία εθνικού συστήματος φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο Κόρμπιν υποστηρίζει την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος, κατά το οποίο οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν νέα συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. (προϊόν νέας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών και στην Ενωση). Αυτή η προσέγγιση έχει σκοπό να ικανοποιήσει όσους ζητούν να εμποδιστεί η διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς ταυτόχρονα να αποξενωθούν από το Εργατικό Κόμμα τα λαϊκά στρώματα, που το 2016 ψήφισαν υπέρ της εξόδου.

Ωστόσο, όλο και περισσότερα στελέχη των Εργατικών, όχι μόνο προερχόμενα από την κεντρώα πτέρυγα, θεωρούν ότι ο βασικός κίνδυνος για τις εκλογικές προοπτικές του κόμματος δεν είναι οι οπαδοί της εξόδου (που θα στραφούν στους Συντηρητικούς ή στο κόμμα Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ,) αλλά οι οπαδοί της παραμονής, που θα στραφούν προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Το κόμμα της Τζο Σουίνσον έχει ταχθεί αταλάντευτα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.  και η δημοσκοπική του άνοδος καταγράφεται ως απειλή για τους Εργατικούς, με σημαντικό αριθμό εδρών.

Καθώς οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται προ των πυλών, η μάχη γύρω από το ζήτημα έγινε αγριότερη. Σειρά στελεχών στήριξε ψήφισμα που ζητεί να ταχθούν εδώ και τώρα οι Εργατικοί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Κάποιοι εκπρόσωποι συνδικάτων, που αποτελούν τη μεγάλη μάζα συνέδρων του κόμματος, διαχώρισαν τη θέση τους από τον Κόρμπιν, ενώ ανοικτή κριτική στον πρόεδρο του κόμματος άσκησε και ο επικεφαλής του κινήματος Momentum, Τζον Λάνσμαν. Το Momentum είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ριζοσπαστικής πολιτικής και καθοριστικός μοχλός της ανάδειξης του Κόρμπιν στην ηγεσία του κόμματος.

«Αυτό που βλέπεται δεν λέγεται διχασμός, λέγεται δημοκρατία», υποστήριξε ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος Τζον Μακ Ντόνελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή