ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιβαρυντικά στοιχεία κατά του υιού Μπάιντεν

ipa-epivaryntika-stoicheia-kata-toy-yioy-mpainten-2338883

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το θέμα του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του παραδέχθηκε ότι έθιξε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το καλοκαίρι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί πίεζαν για ένορκη έρευνα ως προς το εάν ο Τραμπ χρησιμοποίησε παράνομα τις υπηρεσίες της προεδρίας για να φέρει στο φως επιβαρυντικά στοιχεία για πολιτικό αντίπαλό του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου για να τον συγχαρεί και να συζητήσει για το θέμα της διαφθοράς στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας. «Δεν θέλουμε συμπατριώτες μας, όπως ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο γιος του, να ενισχύουν τη διαφθορά που ήδη πλήττει την Ουκρανία», είπε ο Τραμπ. Τις δηλώσεις του καταδίκασε με έντονο ύφος ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον πρόεδρο για αβάσιμες εικασίες.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση γύρω από την αξιοποίηση της προεδρίας για πολιτικές σκοπιμότητες και για το αν η κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία από το Κογκρέσο για τις πρωτοβουλίες του προέδρου. Μιλώντας την Κυριακή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, η οποία έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής σε εκκλήσεις Δημοκρατικών για εκκίνηση της διαδικασίας πρότασης μομφής κατά του Τραμπ, προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων από τον Λευκό Οίκο θα προκαλέσει νέο γύρο ερευνών. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι δεν είπε «απολύτως τίποτα κακό» στην επικοινωνία του με τον Ζελένσκι, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει εάν θα δημοσιοποιήσει απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας του με τον Ουκρανό πρόεδρο.