Φορτισμένη η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα

Φορτισμένη η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Κλείνοντας την ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες διαπίστωσε ότι οι χώρες του πλανήτη έχουν ακόμη «πολύ δρόμο» μπροστά τους. Στο άνοιγμα της συνόδου, η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη. «Μας απογοητεύετε. Αν συνεχίσετε έτσι, δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ», είπε, απευθυνόμενη σε ολόκληρη τη γενιά των σημερινών ενηλίκων. Η Τούνμπεργκ ξεκίνησε την ομιλία της στα όρια των δακρύων. «Ολο αυτό είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, αλλά στο σχολείο μου, στην άλλη όχθη του ωκεανού. Πώς τολμάτε; Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τις κούφιες λέξεις σας».

Εν συνεχεία, μίλησε για τη μαζική εξαφάνιση ειδών και τις χιλιάδες των ανθρώπων που πεθαίνουν εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ακόμη και μετά τις εξαγγελίες που πραγματοποίησαν κάποιες χώρες στη σύνοδο, ο πλανήτης οδεύει προς άνοδο θερμοκρασίας τουλάχιστον 3-4 βαθμών έως το τέλος του αιώνα, προοπτική με δραματικές συνέπειες. Πολλές από τις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο είτε ήταν απούσες είτε δεν ανέλαβαν ουσιαστικές δεσμεύσεις, ενώ στα θετικά της συνόδου συγκαταλέγονται οι υποσχέσεις ορισμένων ισχυρών χωρών ότι θα ενισχύσουν το κλιματικό ταμείο, μέσα από το οποίο οι φτωχές χώρες χρηματοδοτούνται για να πραγματοποιήσουν το άλμα απευθείας από την ενεργειακή πενία στις ανανεώσιμες πηγές, παρακάμπτοντας το καταστροφικό για τα οικοσυστήματα στάδιο των ορυκτών καυσίμων.

«Ενώ αναμέναμε από κάποιες χώρες να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξους στόχους, οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες δεν το έκαναν», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού ινστιτούτου WRI Αντριου Στερ. «Η έλλειψη φιλοδοξίας των ηγετών έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις όλο και εντονότερες παγκόσμιες εκκλήσεις για δράση». Την περασμένη Παρασκευή, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ζητώντας ανάληψη δράσης για το κλίμα, ενώ νέες διαδηλώσεις αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή