Ερευνα για παραπομπή Τραμπ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για την παραπομπή, με το ερώτημα της καθαίρεσης, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν να ανακοινώσει χθες το βράδυ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία είχε διαρκείς συναντήσεις με μέλη των Δημοκρατικών με στόχο τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης της παραπομπής Τραμπ, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Washington Post.

Ηδη επτά βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν, με επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στη Washington Post, την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου με αφορμή τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Οπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, πριν από την επικοινωνία του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ είχε διατάξει να «παγώσει» οικονομική βοήθεια της Αμερικής προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Οι επικριτές του Τραμπ υποστηρίζουν ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση ώστε να πιέσει τον Ζελένσκι να ανοίξει έρευνα διαφθοράς για τον πρώην αντιπρόεδρο και νυν υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, καθώς και για τον γιο του, Χάντερ, ο οποίος διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου. Ο Τραμπ αρνείται ότι εκβίασε τον Ζελένσκι, αλλά κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να εξασφαλίσει πλεονέκτημα απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του, στο εσωτερικό της χώρας. O Aμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα την απομαγνητοφώνηση του τηλεφωνήματος με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η κατάσταση καθίσταται κρίσιμη, ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη στη Νέα Υόρκη για να εκφωνήσει ένα πύρινο εθνικιστικό μανιφέστο από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, του κατ’ εξοχήν θεσμού διεθνούς συνεργασίας. Στην τρίτη του ομιλία κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξέπληξε με τις καταγγελίες της πολυμερούς συνεργασίας, που έδιναν τον τόνο και στις προηγούμενες τοποθετήσεις του. Προκάλεσε, ωστόσο, πολλά σχόλια το γεγονός ότι επέμεινε σε αυτή τη γραμμή, ενώ παράλληλα ζητούσε τη βοήθεια των εταίρων του για την οικοδόμηση συνασπισμού εναντίον του Ιράν.

«Το μέλλον δεν ανήκει στους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης. Το μέλλον ανήκει στους πατριώτες. Το μέλλον ανήκει σε ισχυρά, ανεξάρτητα έθνη», δήλωσε κατά την ομιλία του ο Τραμπ. «Η ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης λειτουργούσε σαν θρησκεία για τους ηγέτες του πρόσφατου παρελθόντος, οδηγώντας τους στο να αγνοούν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτή η εποχή πέρασε», προσέθεσε. Λάβρος υπήρξε ο Αμερικανός πρόεδρος και εναντίον των «ακτιβιστών των ανοικτών συνόρων», όπως χαρακτήρισε όσους εκδηλώνουν αλληλεγγύη στους μετανάστες. «Οι πολιτικές σας δεν είναι δίκαιες. Είναι βάναυσες, είναι το Κακό, καθώς ενισχύετε εγκληματικές οργανώσεις εις βάρος αθώων ανθρώπων», είπε.

Αναφορικά με το Ιράν, δήλωσε ότι «όλα τα έθνη έχουν καθήκον να δράσουν» και καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιδοτεί «τη λαγνεία του για αίμα». Παράλληλα, όμως, άφησε ανοικτό ένα παράθυρο διπλωματικής προσέγγισης, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν πίστευαν σε μόνιμους εχθρούς. Θέλουμε εταίρους, όχι αντιπάλους». Από τις υπόλοιπες αναφορές του, ξεχώρισαν οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας για θέματα διεθνούς εμπορίου και η επισήμανσή του ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της αντιμετωπίζει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή