ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη ακροδεξιού Αμερικανού στρατιώτη

Σύλληψη ακροδεξιού Αμερικανού στρατιώτη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το FBI συνέλαβε Αμερικανό στρατιώτη ο οποίος εκπονούσε σχέδια για βομβιστική επίθεση με στόχο μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο, φιλοδοξούσε να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πολεμήσει στο πλευρό της βίαιης ακροδεξιάς οργάνωσης Τάγμα του Αζόφ, αναρτούσε οδηγίες στο Διαδίκτυο για την κατασκευή βομβών και πρότεινε τη δολοφονία του υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’ Ρουρκ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Τζάρετ Ουίλιαμ Σμιθ μίλησε στα τέλη Αυγούστου με μυστικό πράκτορα του FBI, στον οποίο εκμυστηρεύθηκε τα σχέδιά του για πραγματοποίηση επίθεσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο Σμιθ αποκάλυψε ότι αναζητούσε άλλους «ριζοσπάστες», όπως ο ίδιος, και συζήτησε την πιθανότητα δολοφονικής επίθεσης εναντίον μελών της αριστερής οργάνωσης Antifa. «Χρειαζόμαστε μεγάλη βόμβα. Να γεμίσουμε ένα όχημα με εκρηκτικά και χημικό επικρουστήρα. Τριάντα λεπτά αργότερα, μπουμ!», έγραψε ο Σμιθ σε μήνυμά του προς τον πράκτορα του FBI. Ο συλληφθείς είχε επίσης επαφές με τον Κρεγκ Λανγκ, ο οποίος είχε μεταβεί στην Ουκρανία και είχε πολεμήσει στο πλευρό της εθνικιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης Δεξιός Τομέας. Ο Σμιθ αντιμετωπίζει ξεχωριστές διώξεις για ανθρωποκτονίες σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέβιν Μακαλίναν ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του θα αφιερώνει εφεξής σημαντικά μέσα στην αντιμετώπιση της απειλής από τους λευκούς εθνικιστές που δρουν εντός των αμερικανικών συνόρων. «Παρότι η απειλή τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, παραμένει, συνειδητοποιούμε τον κίνδυνο που παρουσιάζουν όσοι έχουν ασπασθεί εξτρεμιστικές ιδεολογίες, με ρατσιστικά, εθνικιστικά και αντικυβερνητικά κίνητρα», αναφέρει σε έκθεσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η έκθεση του υπουργείου προτείνει τη στενή συνεργασία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών με τοπικές αρχές, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακόμη και με τον πανεπιστημιακό τομέα, για τη συλλογή στοιχείων.