Την εκταφή του Φράνκο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας

Την εκταφή του Φράνκο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε χθες ότι πρέπει να γίνει εκταφή του λειψάνου του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, υποστηρίζοντας το σχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για μεταφορά του νεκρού από το κρατικό μαυσωλείο σε έναν άλλο, λιγότερο αμφιλεγόμενο τόπο. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του δικτάτορα κατά της εκταφής καθώς και τη δική της πρόταση για ενταφιασμό του σε εναλλακτική τοποθεσία.

Το ζήτημα του λειψάνου του Φράνκο δίχασε την κοινή γνώμη στην Ισπανία, την οποία εξακολουθεί να «στοιχειώνει» η περίοδος του δικτατορικού καθεστώτος, η οποία διήρκεσε από τη νίκη του δικτάτορα στον ισπανικό εμφύλιο το 1939 μέχρι το 1975. Το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι «απορρίπτει καθ’ ολοκληρίαν το αίτημα της οικογένειας σχετικά με την εκταφή του Φρανθίσκο Φράνκο».

Σε ένα «τιτίβισμά» του, ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο τόνισε ότι η εκταφή του δικτάτορα πρόκειται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, καθώς επιθυμία της κυβέρνησης είναι όλα να έχουν τελειώσει πριν από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

Σήμερα, ο Φράνκο βρίσκεται θαμμένος σε ένα τεράστιο μαυσωλείο στην Κοιλάδα των Πεσόντων, μαζί με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του εμφυλίου. Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που επισκέπτονται το μαυσωλείο, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Μαδρίτη, θεωρώντας το μνημείο για τον θρίαμβο του φασισμού και, φυσικά, αποτελεί «ιερό τόπο» για τα μέλη και τους υποστηρικτές της άκρας Δεξιάς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταφιάσει το λείψανο του Ισπανού δικτάτορα δίπλα στη σορό της γυναίκας του, στο κοιμητήριο Ελ Πάρδο, βορείως της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται και η τελευταία κατοικία πολλών άλλων πολιτικών.

Πολλοί απόγονοι των θυμάτων της φρανκικής δικτατορίας τάσσονται υπέρ της μετακίνησης του λειψάνου. «Η ιδέα ότι άτομα που σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα του Φράνκο βρίσκονται θαμμένα μαζί με τον δικτάτορα είναι παράλογη. Πολλοί εξακολουθούν να τον δοξάζουν σαν να είναι ο σωτήρας της Ισπανίας», δήλωσε η Σίλβια Ναβάρο. Ο αδελφός του παππού της σκοτώθηκε το 1936.

Η οικογένεια του δικτάτορα, αν και πρωτίστως δεν επιθυμούσε καμία μετακίνηση, πρότεινε τον ενταφιασμό του στην οικογενειακή κρύπτη, στον καθεδρικό ναό της Αλμουντένα, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας. Η ισπανική κυβέρνηση, ωστόσο, επέμεινε ότι ο δικτάτορας δεν είναι δυνατόν να ενταφιαστεί οπουδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο λατρευτικών εκδηλώσεων, προσθέτοντας ότι υπήρχαν και ζητήματα ασφαλείας σχετικά με την τοποθεσία του καθεδρικού ναού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή