Ισχυρός ο Κουρτς στις δημοσκοπήσεις

Ισχυρός ο Κουρτς στις δημοσκοπήσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Προς εκλογική νίκη φαίνεται να πορεύεται ο νεαρός Συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι, μετά την ταραχώδη κατάρρευση του συνασπισμού του με την άκρα Δεξιά, πιθανώς να προσεγγίσει το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, αναζητώντας κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρώην ηγέτης της Ακροδεξιάς και αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που τον έδειχνε στην Ιμπιζα μαζί με νεαρή γυναίκα που υποδυόταν την ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, στην οποία προσέφερε κρατικά συμβόλαια, αλλά και βοήθεια προκειμένου να υπερκεράσει τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η κυβερνητική συμμαχία Κουρτς – Στράχε, η μοναδική της Δυτικής Ευρώπης που περιελάμβανε ένα κόμμα της άκρας Δεξιάς όταν σχηματίστηκε το 2017, κατέρρευσε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Παραμένει ασαφές ποιος βρισκόταν πίσω από τη βιντεοσκόπηση, αλλά το σκάνδαλο πυροδότησε έντονη ανησυχία για διαδεδομένη διαφθορά και παραμένει ένα εξαιρετικά τοξικό ζήτημα. Ο Κουρτς, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ιδιαίτερα και εξακολουθεί να διεκδικεί την επόμενη καγκελαρία της Αυστρίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να προπορεύεται, συγκεντρώνοντας το 35% των ψήφων. Ωστόσο, το κυρίαρχο ζήτημα της εκλογικής αναμέτρησης είναι με ποιον τελικά θα συγκυβερνήσει προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας έχει τόσο μεγάλη προθυμία να συγκυβερνήσει με τον Κουρτς, ώστε στο προεκλογικό του βίντεο ο νέος ηγέτης του, Νόρμπερτ Χόφερ, εμφανίζεται σε θεραπευτική συνεδρία ζευγαριών μαζί με τον Κουρτς.

Μια άλλη εναλλακτική λύση για τον Κουρτς θα μπορούσε να είναι το Κόμμα των Πρασίνων, που συγκεντρώνει το 13% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις, καθώς ενισχύεται λόγω της αγωνίας των Αυστριακών για το περιβάλλον. Οι Πράσινοι, ωστόσο, βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος και για να επιτευχθεί μια συμφωνία μαζί τους, θα χρειαστεί να υπερκεραστούν πολλά εμπόδια.

Tέλος, μια ενδεχόμενη συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες δείχνει μάλλον απίθανη, καθώς ο Κουρτς και η ηγεσία τους δεν συνδέονται με αμοιβαίους δεσμούς αγάπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή