Αποδυναμωμένος ο Μπόρις Τζόνσον μετά το νέο ράπισμα

Αποδυναμωμένος ο Μπόρις Τζόνσον μετά το νέο ράπισμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κατώφλι θεαματικών πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από το νέο ράπισμα που δέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, αυτή τη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Με ομόφωνη απόφασή τους, οι 11 δικαστές που απαρτίζουν τον ανώτατο δικαστικό θεσμό της χώρας έκριναν παράνομη και άκυρη την απόφαση του πρωθυπουργού για αναστολή της λειτουργίας του Kοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία υποτίθεται ότι θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Στάθηκε αδύνατο να συμπεράνουμε, με βάση τα στοιχεία που μας δόθηκαν, ότι υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος και πολύ περισσότερο κάποιος καλός λόγος, για να συμβουλεύσει (ο Τζόνσον) τη βασίλισσα να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες», δήλωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου λαίδη Μπρέντα Χέιλ, διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στο Λονδίνο. Ο Συντηρητικός, αλλά οπαδός της παραμονής στην Ε.Ε., πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου χαιρέτισε την απόφαση και ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα το πρωί. Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν μέχρι χθες για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι έχει «ισχυρή διαφωνία» με την ετυμηγορία, αλλά θα τη σεβαστεί και επέμεινε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Θεωρητικά, η απόφαση αυτή καθεαυτήν δεν αλλάζει τα δεδομένα του Brexit – άλλωστε η λαίδη Μπρέντα Χέιλ τόνισε ότι η υπόθεση που εκδίκασε «δεν σχετίζεται με το πότε και με ποιους όρους» θα γίνει η αποχώρηση από την Ενωση. Από πολιτική άποψη, όμως, το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει ήδη χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αντιμετωπίζει ανταρσία από μερίδα βουλευτών του, εμφανίζεται εξαιρετικά αποδυναμωμένος.

Από το Μπράιτον, όπου διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Τζόνσον «να σκεφτεί την κατάστασή του», ωθώντας τον να παραιτηθεί. Ο Κόρμπιν έφερε πιο μπροστά την καταληκτική του ομιλία στο συνέδριο, ώστε να βρίσκεται σήμερα το πρωί στη Βουλή, όπου σύμφωνα με ορισμένα βρετανικά μίντια θα καταθέσει ψήφο δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Την παραίτηση του Τζόνσον ζήτησαν και οι Φιλελεύθεροι. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, προτού αναχωρήσει εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι η μόνη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Βρετανίας είναι η άμεση προκήρυξη εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή