ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνέρχεται η Βουλή των Κοινοτήτων

vretania-se-ilektrismeni-atmosfaira-synerchetai-i-voyli-ton-koinotiton-2339153

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνέρχεται η Βουλή των Κοινοτήτων μία ημέρα μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου με απόφαση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε προς το σώμα ότι η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του σώματος θα διαγραφεί από τα πρακτικά και αντ΄αυτής θα γραφεί ότι το κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του μέχρι σήμερα.

Στην ομόφωνη απόφαση που ανέγνωσε χθες η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λαίδη Χέιλ αναφέρεται ότι «δεν υπήρξε αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Ακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Κοξ, ο οποίος απάντησε σε επείγουσα ερώτηση της βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι σχετικά με την νομική γνωμοδότηση που είχε λάβει η κυβέρνηση πριν αποφασίσει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου περί της νομιμότητας της ενέργειας αυτής, που κρίθηκε τελικά παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τζέφρι Κοξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει στην δημοσιότητα τις γνωμοδοτήσεις που λαμβάνει, ωστόσο «θα εξετάσει τις προσεχείς ημέρες εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον η αποκάλυψη περισσοτέρων πληροφοριών για την γνωμοδότηση που έλαβε πριν ανακοινώσει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκλήθη επίσης να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος χαρακτήρισε «συνταγματικό πραξικόπημα» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα…δεν νομίζω ότι το πιστεύει κανείς…αυτά τα πράγματα μπορεί να ειπωθούν εν θερμώ ρητορική και ποιητική αδεία», είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η δήλωση του συναδέλφου του δεν ήταν παρά σκληρή κριτική μίας δικαστικής απόφασης και όχι των κινήτρων των δικαστών. Για τον λόγο αυτόν, δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα παραίτησης του Ρις-Μογκ.

Ο Τζέφρι Κοξ έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρξει άλλη παράνομη απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέσπευσε την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, θα λάβει το απόγευμα τον λόγο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η δικαστική απόφαση χαιρετίσθηκε ως καλή είδηση για την δημοκρατία από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπόρις Τζόνσον, αλλά εξόργισε τους υποστηρικτές του Brexit.

«Δεν σας αγαπάμε!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του ευρωφοβικού ταμπλόιντ The Sun που απευθύνεται στην Λαίδη Μπρέντα Χέιλ που έγινε το μαύρο πρόβατο των υποστηρικτών του Brexit όταν ανέγνωσε σε ήρεμο τόνο την δικαστική απόφαση. «Ποιος κυβερνά αυτήν την χώρα;», αναρωτιέται η Daily Mail, ενώ η Daily Telegraph αναγορεύει τον Μπόρις Τζόνσον σε «υπερασπιστή του λαού κατά του συστήματος που είναι αποφασισμένο να σταματήσει το Brexit».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters