Οι Αφγανοί… παντρεύονται για να ξεχάσουν

Οι Αφγανοί… παντρεύονται για να ξεχάσουν

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η νύφη το ‘σκασε». Μια Αφγανή ποτέ. «Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία». Η ζωή δεν είναι κωμωδία. «Γάμος αλά ιταλικά». Τώρα και αφγανικά. Τη στιγμή που ο κόσμος παραπατά και η γη ματώνει, το μόνο που απομένει για τους κατοίκους του Αφγανιστάν, προκειμένου να ξεχάσουν έστω και για λίγο τη βοή του πολέμου, είναι ένας όρκος, μια υπόσχεση για αιώνια πίστη, δύο βέρες – σύμβολα.

Κεραυνοβόλος έρωτας στο Αφγανιστάν. Οταν ο Ναζίρ γνώρισε τη Σάμπρα… «Είναι ακριβώς όπως μου την είχε περιγράψει η αδελφή μου», έλεγε ενθουσιασμένος μία εβδομάδα μετά το γάμο ο γαμπρός. «Πανέμορφη και μετριόφρων. Συγχαίρω τους γονείς μου για την επιλογή τους». Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες… Το προξενιό παίρνει εκδίκηση. Η ιστορία τους θα μπορούσε να γυριστεί σε ταινία. Ο Ναζίρ και η Σάμπρα από την Καμπούλ παντρεύτηκαν ύστερα από διαπραγματεύσεις των γονιών τους, που διήρκεσαν έξι μήνες. Μέχρι την ημέρα του γάμου τους, στο Πεσαβάρ του Πακιστάν, δεν είχαν μιλήσει ούτε συναντηθεί ποτέ.

Συνταγές, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν έχει δίκιο τελικά ο Ραζίκ Κουρσίντ, σύμβουλος γάμων, η σχέση τους έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να στεριώσει, από έναν συμβατικό γάμο στη Δύση. «Δεν μιλάμε απλώς για ένα συμβόλαιο που υπογράφουν ένας άντρας και μια γυναίκα», δήλωσε στο Reuters, «αλλά για μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο οικογένειες που πρόκειται σύντομα να ενωθούν σε μία».

Το Πεσαβάρ μπορεί να μην είναι… Λας Βέγκας, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε βιομηχανία ροζ ονείρων, πασπαλισμένη με πούπουλα, αντί για κουφέτα, ρύζι και ροδοπέταλα. Πρωταγωνιστές, Αφγανοί που επιθυμούν να αποδράσουν από τη βομβαρδιζόμενη καθημερινότητα. Τα γαμήλια πάρτι προσφέρονται για ψυχαγωγία και πνευματική ανάταση, για μουσική και χορό, συνήθειες απαγορευμένες από τους Ταλιμπάν.

«Σίγουρα τους αρέσει να παντρεύονται εδώ», λέει ο Σαλαμάτ Χουσεΐν, ο οποίος κάνει χρυσές δουλειές, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από 24 ναοί που προσφέρονται για μυστήρια στα… γρήγορα. «Εδώ όλοι μπορούν να χαλαρώσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Μπορούν, έστω και για λίγο, να προσποιηθούν ότι ζουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι». Και, κυρίως, μπορούν να ποζάρουν για ένα γαμήλιο πορτρέτο, κάτι που επίσης απαγορεύεται από τους Ταλιμπάν.

Υπολογίζεται ότι τελούνται κατά μέσον όρο 50 γάμοι την εβδομάδα. Οι δεξιώσεις μπορεί να διατηρούν τις παραδόσεις και την κουλτούρα του Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που δανείζονται στοιχεία και από δυτικά μυστήρια. Πρώτ’ απ’ όλα, το ζευγάρι θα πρέπει να βρει έναν μουλά για μια πιστή στο Κοράνι τελετή. Υστερα θα πρέπει να απαντήσουν τρεις φορές και οι δύο στην ερώτηση αν αποδέχονται ο ένας τον άλλον. Η νύφη φοράει πράσινα και κρατάει το πρόσωπό της καλυμμένο πίσω από το πέπλο, ακόμη και μετά τους αιώνιους όρκους.

Αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα ανδρόγυνα συναντιούνται για πρώτη φορά στο ναό, οι συγγενείς τους φροντίζουν να προέρχονται από την ίδια κοινωνική τάξη. Και η προίκα; Αν και το Ισλάμ δεν αναφέρει τίποτα για χρηματικό αντάλλαγμα, η αφγανική παράδοση θέλει τη νύφη να προικίζεται με χρυσαφικά. Τα δώρα παραμένουν στην κατοχή της, ακόμη κι αν πάρει διαζύγιο, πράγμα μάλλον τόσο σπάνιο, όσο και απίθανο. Επιπλέον, εξαρτάται από την οικογένεια του άντρα αν θα καλύψει τα έξοδα της δεξίωσης.

Την περασμένη βδομάδα στο καλύτερο ξενοδοχείο στο Πεσαβάρ -το οποίο για την ώρα φυγαδεύει όλους τους ξένους ανταποκριτές- φιλοξενήθηκε ένας γάμος με 2.800 καλεσμένους. Πόσο στοίχισε το κεφάλι; 20 δολάρια. Αντρες και γυναίκες παρέμειναν χωριστά σε όλη τη διάρκεια του γλεντιού. Οι άντρες χόρεψαν, κατανάλωσαν ουίσκι, συμβούλεψαν το γαμπρό για τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει από τη γυναίκα του, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες έβαφαν τα άκρα της νύφης με χέννα και την δασκάλευαν πώς να είναι συνετή σύζυγος. Ο μήνας του μέλιτος αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή