Οι δίδυμοι φόβοι της Νέας Υόρκης

Οι δίδυμοι φόβοι της Νέας Υόρκης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα μέλη μας ποτέ δεν είχαν βρεθεί σε παρόμοια θέση στο παρελθόν», δήλωσε ο Τζον Τουρτσιάνο, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Την περασμένη Δευτέρα, τέσσερα φορτηγά της οργάνωσης «Φροντίστε τα παιδιά» βρέθηκαν έξω από το κέντρο του σωματείου στην περιοχή Ελμχαρστ στο Κουίνς. Περίπου 500 μέλη του στάθηκαν στην ουρά μαζί με τις οικογένειές τους για να παραλάβουν τρόφιμα που μοίραζε η οργάνωση. Η ανησυχία ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των εργαζομένων και πολλοί έκλαιγαν.

Αν και οι Νεοϋορκέζοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση με όσο κουράγιο τους έχει απομείνει, αισθάνονται αδύναμοι μπροστά στους δύο νέους φόβους που αρχίζουν να στοιχειώνουν τις ζωές τους. Ο πρώτος είναι ο τρόμος που αισθάνονται καθημερινά μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και τα κρούσματα του ιού του άνθρακα που την ακολούθησαν.

Βρέθηκα μπροστά στο θέαμα μιας γυναίκας που κατέρρευσε σε σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου την περασμένη Τετάρτη, όταν από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι λόγω μιας επιχείρησης της αστυνομίας η γραμμή της 6ης Λεωφόρου δεν θα λειτουργούσε. Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι οι Νεοϋορκέζοι ξέσπασαν σε κλάματα μόλις έμαθαν ότι η 61χρονη Κάθι Ντζίγεν, η οποία εργαζόταν σε νοσοκομείο του Μανχάταν, πέθανε από πνευμονικό άνθρακα.

Ο δεύτερος φόβος σχετίζεται με τη συνεχώς αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια, που απλώνεται ταχύτατα σ’ όλη την πόλη. Εκατοντάδες πολίτες της Νέας Υόρκης είναι είτε χωρίς δουλειά είτε περιμένουν σύντομα να βρεθούν σ’ αυτήν την κατάσταση. Ο Τζον Τουρτσιάνο ανέφερε ότι σχεδόν 4.500 μέλη του σωματείου του έχουν απολυθεί και άλλα 1.000 δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Σύμφωνα με τον Τουρτσιάνο σχεδόν όλες οι απολύσεις σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση.

Τεράστιος αριθμός

Μόλις τώρα αρχίζουμε να διακρίνουμε το οικονομικό πρόβλημα. Ενας τεράστιος αριθμός χαμηλόμισθων εργατών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ασφάλιση, βρίσκονται έκθετοι μπροστά στην κρίση. Από την άλλη πλευρά υψηλόμισθοι υπάλληλοι που μέχρι πρόσφατα συμμετείχαν σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με οικονομικά προβλήματα. Πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι υποτιμούν το μέγεθος της καταστροφής στη Νέα Υόρκη. Ολες οι κοινωνικές ομάδες έχουν επηρεαστεί, όμως καθώς θα περνά ο χρόνος οι επιπτώσεις στις εργατικές και οικονομικά ασθενέστερες τάξεις θα είναι τραγικές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το έλλειμμα της πόλης τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στο ποσό ακόμη και των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατάσταση, που θα επιβαρυνθεί και από το πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων έλλειμμα της ίδιας της Πολιτείας.

Αν, μάλιστα, η πόλη επιδιώξει να ανοικοδομήσει την περιοχή του Μανχάταν που επλήγη από τους τρομοκράτες σε μικρό χρονικό διάστημα και επενδύσει χρήματα για τη δημόσια ασφάλεια τότε είναι κατανοητό ότι δεν θα περισσέψει τίποτα για κάτι άλλο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλον τον κόσμο αναζητούν διάφορους τρόπους για να εμποδίσουν μια παγκόσμια ύφεση, αλλά οι πιθανότητες εύρεσης ενός διεξόδου μειώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή