Υπ. Δικαιοσύνης: Ο πρόεδρος Τραμπ εκτέθηκε σε κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας

Υπ. Δικαιοσύνης: Ο πρόεδρος Τραμπ εκτέθηκε σε κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι τον Ιούλιο του 2019 ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ουκρανό πρόεδρο και του ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών  στις προεδρικές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα – στην περίληψη του τηλεφωνήματος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος –  ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλντιμιρ Ζελένσκι να διερευνήσει εάν ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε μία «έρευνα» που διεξάγονταν για εταιρεία αερίου στην Ουκρανία, στην οποία απασχολούνταν ο γιος του, Χάντερ.

Διαβάστε αναλυτικά: Στη δημοσιότητα οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Τραμπ – Ζελένσκι

Μετά την δημοσιοποίηση των διαλόγων, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι το περιεχόμενο επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτέθηκε δυνητικά σε «σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας» όταν πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να ξεκινήσει έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του.

Το κείμενο αυτό, που δεν είχε δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα , περιλαμβάνεται στη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η γνωμοδότηση αυτή δεν διευκρινίζει ποιοι είναι οι «κίνδυνοι αντικατασκοπείας». Πρώην αξιωματούχοι όμως είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι Ρώσοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να λάβουν γνώση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος, προτού να δημοσιοποιηθεί, και να το χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν πιέσεις στον Τραμπ.

Η γνωμοδότηση αναφέρεται επίσης στις ανησυχίες που εξέφρασε ένας ανώνυμος «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος» – ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών που έκανε την καταγγελία σχετικά με το τηλεφώνημα του Τραμπ – Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Το κείμενο αναφέρει ότι το πρόσωπο αυτό άκουσε από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι ο Τραμπ έκανε κάποιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τις οποίες θεώρησε ότι «επιδίωκε να πιέσει (τον Ζελένσκι) να αναλάβει επισήμως δράση για να βοηθήσει στην επανεκλογή του προέδρου το 2020».

Ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών, Μάικλ Άτκινσον, ανησυχούσε ότι το αίτημα του Τραμπ παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία αναφορικά με τις προεκλογικές εκστρατείες. Και αυτό γιατί απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους ξένη βοήθεια στους υποψηφίους.

Ο Άτκινσον, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Τραμπ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι «η φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά ενός ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου που επιδίωξε να λάβει ξένη βοήθεια για να παρέμβει ή να επηρεάσει ομοσπονδιακές εκλογές θα μπορούσε δυνητικά να εκθέσει τον ίδιο σε σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας ή αντικατασκοπείας», αναφέρει η γνωμοδότηση.

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους Δημοκρατικοί, επανέλαβαν ότι το Κογκρέσο χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της καταγγελίας που έκανε τον Αύγουστο ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ενώ απείλησαν ότι θα κλητεύσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο αν δεν παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα μέχρι αύριο Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή