Οι σχέσεις Βρετανίας – Ιταλίας εκ νέου σε εταιρικούς ρυθμούς

Οι σχέσεις Βρετανίας – Ιταλίας εκ νέου σε εταιρικούς ρυθμούς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΟΒΑ. Επειτα από μια περίοδο πικρίας εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαιτίας της μη συμμετοχής του στο άτυπο διευθυντήριο της ευρωπαϊκής συνόδου της Γάνδης, όταν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας προχώρησαν σε χωριστές προσυνεδριακές συζητήσεις για θέματα που άπτονται της ασφαλείας, οι σχέσεις Ιταλίας και Βρετανίας φαίνεται να ξαναβρίσκουν τους συνήθεις εταιρικούς ρυθμούς.

Αφορμή αυτής της επαναφοράς στην πλατφόρμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας ύπηρξε η επίσκεψη χθες στην Ιταλία και η συνάντησή του με τον Σιλβιο Μπερλουσκόνι του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Η συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών περιεστράφη γύρω από τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, καθώς ο Τόνι Μπλερ μόλις είχε ολοκληρώσει την περιοδεία του σε αραβικές χώρες και στο Ισραηλ, αλλά και γύρω από την ενίσχυση του διεθνούς μετώπου εναντίον της τρομοκρατίας.

Στη Γένοβα

Οι δύο πολιτικοί άνδρες συναντήθηκαν για 90 λεπτά στη Γένοβα, εκεί όπου πριν από μερικούς μήνες, οι πανίσχυροι ηγέτες του κόσμου αναζητούσαν τρόπους να συνομιλήσουν υπό τη σκιά των συγκλονιστικότερων διαδηλώσεων που έγιναν ποτέ τα τελευταία χρόνια κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για όσα διαδραματίστηκαν κατά την περιοδεία του σε Ισραήλ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Συρία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Υπήρξε, όμως, ένα είδος μίνιμουμ συναίνεσης τουλάχιστον ως προς τον τρόπο που οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ρωσία οφείλουν να κάνουν χρήση του κύρους, αλλά και των διπλωματικών ικανοτήτων τους προκειμένου να επέλθει μια βιώσιμη λύση στο Μεσανατολικό.

Συμφώνησαν

Ο Μπλερ και ο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του πολέμου στο Αφγανιστάν. Εστίασαν δε το ενδιαφέρον τους στον τρόπο σύλληψης του Αραβα κροίσου Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον κύριο ύποπτο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα πρέπει από κοινού να συσκεφθούν για το μέλλον του Αφγανιστάν ως προς τη μετα- Ταλιμπάν εποχή και στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, εξαιτίας των εμπειριών που είχε στην περιοχή την περίοδο της σοβιετικής εισβολής», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ιταλός διπλωμάτης Τζιάνι Καστελανέτα. Οι συνομιλίες γύρω από το Μεσανατολικό κρατούν υψηλά τον πήχυ του ενδιαφέροντος για την Ιταλία, δεδομένου ότι η Ρώμη ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα τεκμαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Απόδειξη, η πρόσφατη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ. Σημειωτέον ότι η Ιταλία έχει ευθέως ταχθεί υπέρ της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους υπό την προϋποθεση ότι δεν θα τεθεί θέμα ασφαλείας των συνόρων με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν χθες σε δύο παλαιστινιακές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχιζόταν η ανακατάληψη πέντε αυτόνομων παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ντάλια Ραμπίν Φιλοσόφ, δήλωσε χθες, με ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις δολοφονίες Παλαιστινίων μαχητών «γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ». Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες μετά την έμμεση καταδίκη αυτού του είδους των δολοφονιών από τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος, από το έδαφος της Ιερουσαλήμ, κάλεσε το Ισραήλ να κινείται στα όρια του διεθνούς δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή